Home automation met Pimatic

Door Koffie op woensdag 15 oktober 2014 20:39 - Reacties (42)
Categorie: -, Views: 27.652

Al enkele keren heb ik wat posts gemaakt over home automation met een Raspberry Pi. In het begin gebruikte ik hiervoor Pilight, maar inmiddels ben ik bijna helemaal overgestapt op Pimatic.
Het bijna gedeelte zal ik straks uitleggen ;)

Zoals gezegd: voorheen gebruikte ik pilight als service voor het aansturen van diverse RF devices. Aansturing van dit alles gebeurde met pimatic.
Er waren al wat experimenten om RF rechtstreeks aan te sturen vanuit pimatic, maar sinds begin deze week kan dat ook rechtstreeks via een RF 433 sender en receiver op de GPIO pinnen.

De eerste test zijn veelbelovend te noemen, op wat kleine problemen met KaKu na werkt zenden en ontvangen vlekkeloos. Zonder arduino of filter.
Wanneer mijn KaKu deurcontact goed functioneert, kan ik pilight volledig loslaten en alles via pimatic laten lopen, wel zo makkelijk :Y)

Wat kan pimatic dan wel niet allemaal ?
De allergrootste kracht (en de reden van mijn overstap) is het zogenoemde rules systeem. Door middel van rules kun je pimatic van alles laten uitvoeren - of juist niet :)
Een simpel voorbeeld
code:
1
IF it is after 08:00 THEN turn lamp1 on


Cool he?! Je kunt nu niet alleen je lampen via je browser aan of uit zetten, je kun het nu ook schedulen. Nog leuker word het om allerlei randvoorwaarden aan je rules te koppelen:
code:
1
IF lamp1 is turned off THEN turn lamp2 off

Oftewel : wanneer ik de ene lamp uitzet, ze dan de andere ook uit.

Plugins
Het tweede ijzersterke punt van pimatic is het plugin systeem.
Pimatic beschikt inmiddels over een aardig groeiende lijst met plugins die allemaal ook weer in de rules gebruikt kunnen worden.
Een greep van de plugins die ik gebruik:
• Cron (voor het kunnen sturen op basis van tijd)
• GPIO (voor het rechtstreeks aansturen van een GPIO, of kijken of deze wel of niet verbonden zijn)
• pilight (Vrijwel alle devices van pilight kunnen geïmporteerd en bestuurd worden)
• ping (is een device wel of niet bereikbaar?)
• pushover (Stuur berichtjes middels de pushover API naar je telefoon)
• Mail (Verstuur mail)
• shell-execute (uitvoeren van CMD opdrachten)
• sunrise (Een skala aan zonsop- en ondergang momenten op basis van locatie
• sysinfo (monitor CPU temp, CPU load, memory load, disksize en pimatic DB size)
• weather (Weersinformatie en voorspelling).

User en role systeem
Sinds enige tijd beschikt pimatic over een user en role systeem. Je kunt een oneindig aantal users defineren, samen met een oneinding aantal roles.
Vervolgens koppel je een user aan een role:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
  {
   "name": "resident",
   "permissions": {
    "pages": "read",
    "rules": "read",
    "variables": "read",
    "messages": "read",
    "events": "read",
    "devices": "none",
    "groups": "none",
    "plugins": "none",
    "updates": "none",
    "controlDevices": true,
    "restart": false
   }

Zoals je ziet kun je dus door middel van een role een gebruiker behoorlijk afschermen van allerlei functies.

Cool, hoe ziet dat er nu uit?
Op dit moment ziet mijn pimatic er zo uit:

http://zooi.oostindie.com/images/396pimatic01_tn.jpg

Door het aanmaken van diverse pages (tabbladen) en groups (verdelingen over de pages) kun je alles naar eigen inzicht rangschikken.
Het mooie is ook dat een device niet zichtbaar op een pagina hoeft te staan om aangesproken te kunnen worden.
Een device is bekend (en aanspreekbaar) binnen het pimatic systeem, maar is dan nog standaard nog niet zichtbaar. Een device kan ook op meerdere pages geplaatst worden. Zo zou je dus voor elk vertrek een pagina kunnen maken, voorzien van de locatiegebonden devices. En vervolgens een page genaamd 'Favorieten' waar je de meest gebruikte devices bij elkaar zet :)

Vertel nog eens meer over die rules?
Het mooie van de rules is, dat je diverse plugins en devices kunt gebruiken. Zo heb ik een rule om mijn kachel naar 18 graden te zetten na 10 uur 's avonds, echter niet zolang de verlichting nog in gebruik is:
code:
1
IF it is after 22:00 and beneden-thermostaat-runprogram is on and pilight-Beneden-dressoir is off THEN $BenedenTemperatuurInstelling = 18

Dit vanuit de gedachtegang dat als de verlichting nog aan is, ik waarschijnlijk nog niet naar bed ben (en dus niet in de kou wilt zitten)

Het wil soms wel eens voorkomen dat per ongeluk de voeding van mijn draadloze temperatuur sensor losgetrokken word. Om nu te voorkomen dat pimatic ten onrechte denkt dat het heel lang te koud of te warm is, heb ik een rule gemaakt die mij hiervoor waarschuwt :
code:
1
IF temperature of pilight-thermostaat-woonkamerwireless was not updated for 1 hour THEN push title:"Temperature sensor error" message:"Woonkamer wireless is not update since 1 hour" and $BenedenStopWarmte = $BenedenStopWarmte + 1

Als extra veiligheid word de variabele $BenedenStopWarmte opgehoogd met 1. Er zit namelijk een beveiliging in het aansturen van de kachel, Zodra deze variabele hoger is dan 0 word er onherroepelijk gestopt met verwarmen en zal deze ook niet langer verwarmen, totdat deze variabele minstens 5 minuten 0 is.

Een andere rule die zorgt voor het ophogen van deze variabele:
code:
1
IF contact of pilight-Beneden-tuindeur = opened THEN $BenedenStopWarmte = $BenedenStopWarmte + 1


Met dus de volgende rule om te zorgen dat de kachel per direct gestopt word:
code:
1
IF $BenedenStopWarmte > 0 and warmte is on THEN turn warmte off


Waar gebruik jij zelf pimatic nu allemaal voor?
Zelf heb ik 2 onafhankelijke Raspberry Pi's draaien. Eentje in de meterkast voor het aansturen van alle verlichting en de kachel.
Deze leunt nu nog op pilight, maar zal deze week waarschijnlijk volledig op pimatic gaan draaien.

Een tweede Raspberry Pi hangt in de schuur om alles wat maar met het zwembad te maken heeft aan te sturen.
Voor het dagelijks laten draaien van de filterpomp en zoutelectrolyse hoef ik niets meer te doen, dit gaat volledig automatisch. Ook aansturing van verwarming gebeurt via deze installatie, op basis van 2 temperatuursensoren in de waterleidingen.

Hoe installeer ik pimatic?
Installatie is relatief eenvoudig en word hier besproken

Na installatie kun je de homeduino plugin installeren met het commando sudo npm install pimatic-homeduino
Onder de sectie plugins in je config.json plaats je dan de volgende config:
code:
1
2
3
4
5
6
7
  {
   "plugin": "homeduino",
   "driver": "gpio",
   "driverOptions": {},
   "receiverPin": 16,
   "transmitterPin": 15
  }


Waarbij de pin nummering op basis van WiringPi nummering is.

Het gaat te ver om nu alles voor te kauwen in deze blog. Kijk eens rond op de site van pimatic of de issues pagina op github: https://github.com/pimatic/pimatic/issues

Mocht je ergens vragen over hebben, stel ze dan daar of hier in de comments op deze blog maar gelieve geen PM's te sturen met vragen ;)

Update: nog wat coole shizzle die je pimatic kan doen

Mijn zwembad heeft een LED RGB lamp met iets van 15 verschillende standen. Wanneer je de lamp uit zet en binnen x seconden weer aan, is dat een teken voor de lamp om naar het volgende programma te schieten. Zou je langer dan x seconden wachten, blijft hij gewoon bij het huidige programma.
Van begon af aan had ik dus al een knop 'volgend programma' die er voor zorgde dat de lamp uitging en na 1 seconde weer aan.
Later heb ik dit uitgebreid door er een variabele aan te koppelen. Elke keer als er op die knop gedrukt word, word de variabele met +1 opgehoogd.
Een andere rule zorgt er voor dat deze variabele nooit meer dan 15 kan worden, en dus na 15 weer naar 1 schiet.

Van de 15 mogelijke standen heb ik 2 favorieten : volledig wit en een stand waar de lamp heel rustig van kleur naar kleur verloopt.
Vervolgens 2 knoppen gemaakt "wit" en "kleuren programma". Wanneer 1 van die knoppen word ingedrukt, zal een rule net zo lang de lamp aan en weer uit zetten tot het gewenste programma is bereikt (lees: de variabele de juiste inhoud heeft).
Dit is nog een ouder filmpje waar het aansturen van een LCD met python ging, inmiddels kan pimatic rechtstreeks een LCD aansturen: op basis van rules kun je dus verschillende tekst laten zien.Wanneer pimatic ziet dat er op de knop gedrukt word, stuur ik een python (pi-blaster) script aan die met soft PWM de LED ring van die kop aan of uit zet. Vervolgens word er nog een status info op het LCD gezet.

Volgende: Native RF zenden en ontvangen met pimatic 11-'14 Native RF zenden en ontvangen met pimatic
Volgende: Building the dream 07-'14 Building the dream

Reacties


Door Tweakers user ThinkPad, woensdag 15 oktober 2014 20:57

Waarom pimatic en geen Domoticz bijv? Dat gebruik zelf een tijdje nu, en werkt erg fijn. Enige nadeel is dat je vastzit aan een dure (100 euro) Rfxcom transceiver. Die transceiver ondersteunt wel weer heel veel apparaten, van KaKu tot cheapo Action schakelaars tot allerlei weerstations tot DX RGB strip controllers..

In Domoticz kun je events samenstellen met blockly. Soort puzzelstukjes leggen. Zorgt gelijk voor een handig grafisch overzicht, wat weer makkelijker debuggen.
Volgens mij zitten alle functionaliteiten die je noemt er ook wel in, al dan niet met wat losse scripts.

Heb je trouwens nog iets in gebruik wat de status in de gaten houdt, zodat je zwembadverwarming niet blijft draaien als de Pi bijv. vastloopt?

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 oktober 2014 20:59]


Door Tweakers user Maxustiti, woensdag 15 oktober 2014 21:13

Weet jij toevallig of je d.m.v. tasker ook je lampen e.d. kan bedienen?

Door Tweakers user The Lord, woensdag 15 oktober 2014 21:15

Helaas voor mij: geen PLCBUS ondersteuning.

Door Tweakers user Koffie, woensdag 15 oktober 2014 21:31

ThinkPad schreef op woensdag 15 oktober 2014 @ 20:57:
Waarom pimatic en geen Domoticz bijv? Dat gebruik zelf een tijdje nu, en werkt erg fijn. Enige nadeel is dat je vastzit aan een dure (100 euro) Rfxcom transceiver. Die transceiver ondersteunt wel weer heel veel apparaten, van KaKu tot cheapo Action schakelaars tot allerlei weerstations tot DX RGB strip controllers..
Via pilight kwam ik op pimatic, en tot nu toe voldoet het allemaal. Voor een zender/ontvanger setje ben ik met 7 dollar klaar, stuk goedkoper dan een rfxcom ;)
Heb je trouwens nog iets in gebruik wat de status in de gaten houdt, zodat je zwembadverwarming niet blijft draaien als de Pi bijv. vastloopt?
Wat ik van plan was/ben maar vanwege de uitmuntende stabiliteit van dit alles nog niet heb uitgevoerd:
Er staat een Raspberry Pi in de meterkast voor aansturen van lampen en kachels. Vanuit de meterkast is een kabel naar alle apparatuur van het zwembad getrokken.
Het idee is om de plus van de voeding van de Raspberry Pi bij het zwembad via een relais te laten lopen. Het relais word dan door de Raspberry Pi in de meterkast gestuurd, via de getrokken kabel.
Vervolgens het IP adres van de Raspberry Pi van het het zwembad in de gaten houden vanaf de Raspberry Pi in de meterkast. Wanneer deze vind dat de Raspberry Pi van het zwembad onbereikbaar is, word het relais losgelaten. Hierdoor word de Raspberry Pi stroomloos gemaakt en zullen alle relais die daaraan vastzitten ook losgelaten worden.

Doordat er nog nooit een probleem met de Raspberry Pi van het zwembad geweest is, heb ik het nog niet in de praktijk gebracht. Maar de plannen zijn er, en de kabel is er ook al :)

Door Tweakers user Koffie, woensdag 15 oktober 2014 21:32

MrBrownie12 schreef op woensdag 15 oktober 2014 @ 21:13:
Weet jij toevallig of je d.m.v. tasker ook je lampen e.d. kan bedienen?
Niet native, maar je zou gewoon via de API kunnen babbelen :)

Door Tweakers user tim427, woensdag 15 oktober 2014 23:23

MrBrownie12 schreef op woensdag 15 oktober 2014 @ 21:13:
Weet jij toevallig of je d.m.v. tasker ook je lampen e.d. kan bedienen?
Ja dit kan in iedergeval voor pilight!

https://play.google.com/s...wi.pilightplugin&hl=nl_NL

Door Tweakers user Kiwi, woensdag 15 oktober 2014 23:57

MrBrownie12 schreef op woensdag 15 oktober 2014 @ 21:13:
Weet jij toevallig of je d.m.v. tasker ook je lampen e.d. kan bedienen?
Gebruik je pilight voor je lampen? Zo ja, mijn app kan dit dan:
https://play.google.com/s...frostedkiwi.pilightplugin

EDIT: Iemand was me al voor :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 oktober 2014 23:58]


Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 16 oktober 2014 08:51

Koffie schreef op woensdag 15 oktober 2014 @ 21:31:
[...]

Via pilight kwam ik op pimatic, en tot nu toe voldoet het allemaal. Voor een zender/ontvanger setje ben ik met 7 dollar klaar, stuk goedkoper dan een rfxcom ;)

[...]

Wat ik van plan was/ben maar vanwege de uitmuntende stabiliteit van dit alles nog niet heb uitgevoerd:
Er staat een Raspberry Pi in de meterkast voor aansturen van lampen en kachels. Vanuit de meterkast is een kabel naar alle apparatuur van het zwembad getrokken.
Het idee is om de plus van de voeding van de Raspberry Pi bij het zwembad via een relais te laten lopen. Het relais word dan door de Raspberry Pi in de meterkast gestuurd, via de getrokken kabel.
Vervolgens het IP adres van de Raspberry Pi van het het zwembad in de gaten houden vanaf de Raspberry Pi in de meterkast. Wanneer deze vind dat de Raspberry Pi van het zwembad onbereikbaar is, word het relais losgelaten. Hierdoor word de Raspberry Pi stroomloos gemaakt en zullen alle relais die daaraan vastzitten ook losgelaten worden.

Doordat er nog nooit een probleem met de Raspberry Pi van het zwembad geweest is, heb ik het nog niet in de praktijk gebracht. Maar de plannen zijn er, en de kabel is er ook al :)
Duidelijk :) Ik weet niet wat je aan kabellengte van de meterkast naar het zwembad hebt liggen, maar denk om de spanningsval ;) Als je er aan het begin 5V op zet, en je hebt een kabel van 15 meter ofzo, dan zou het best kunnen dat er aan het einde nog maar 4V op staat. Zeker bij een dunne kabel gaat dat erg snel ;)

En wat doe je als pimatic vastloopt, maar de Pi nog wel reageert op pings ;) ? Heb ik bij Domoticz al eens aan de hand gehad. Daar was toen een Tweaker die een .sh scriptje had geschreven die via crontab elke 5 min controleerde of de service nog draaide

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 08:59

Nog even over het tasker vraagstuk : waarom zou je tasker gebruiken als de kans groot is dat je alles al door pimatic zelf kan laten regelen ?

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 09:05

ThinkPad schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 08:51:
[...]

Duidelijk :) Ik weet niet wat je aan kabellengte van de meterkast naar het zwembad hebt liggen, maar denk om de spanningsval ;) Als je er aan het begin 5V op zet, en je hebt een kabel van 15 meter ofzo, dan zou het best kunnen dat er aan het einde nog maar 4V op staat. Zeker bij een dunne kabel gaat dat erg snel ;)
Is rekening mee gehouden. Ik heb een relatief goed afgeschermde telefoonkabel gebruikt, dus kan meerdere aders pakken.
Ik overweeg om het als volgt te doen : voeden van het relais vind plaats aan de kant waar het relais staat, gewoon 5V van de 'zwembad pi' trekken en naar het relais.
Vanaf de meterkast de kabel op een GPIO met 2 of 4 aders, welke vervolgens naar het relais gaat. Moet lukken :)
En wat doe je als pimatic vastloopt, maar de Pi nog wel reageert op pings ;) ? Heb ik bij Domoticz al eens aan de hand gehad. Daar was toen een Tweaker die een .sh scriptje had geschreven die via crontab elke 5 min controleerde of de service nog draaide
Het relais kan natuurlijk ook gewoon via de GUI van de Pi in de meterkast met de hand geschakeld worden.
Zeg nooit nooit, maar tot nu toe is pimatic nog nooit vastgelopen bij mij :)

Door Tweakers user Morress, donderdag 16 oktober 2014 10:22

ik heb echt 0 verstand van dit soort zaken, maar ik heb toch een vraag:

Hoe wordt er geschakeld? Komt er een klik-aan-klik-uit achtige zender achter de fysieke schakelaar die aa nde wand zit?

Wat ik bedoel is; hoe wordt er daadwerklijk gezocht dat een licht geschakeld wordt? Wat voor hardware is daar voor nodig?

Tof project!

grt

Door Tweakers user Maxustiti, donderdag 16 oktober 2014 11:22

Dat het voor pilight kan weet ik, zo gebruik ik het nu namelijk ook, maar ik wil pimatic gaan proberen, vandaar mijn vraag ook of dit kan. Ik zie wel dat er een pilight plugin in pimatic zit, kan de app van kiwi deze ook aanspreken?

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 11:24

MrBrownie12 schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 11:22:
[...]


Dat het voor pilight kan weet ik, zo gebruik ik het nu namelijk ook, maar ik wil pimatic gaan proberen, vandaar mijn vraag ook of dit kan. Ik zie wel dat er een pilight plugin in pimatic zit, kan de app van kiwi deze ook aanspreken?
Pimatic kan pilight aansturen en 'zien',
Wanneer een device in pilight op ON word gezet, zie je dit direct terug in pimatic (en kun je je rules erop aansturen).

Maar nogmaals de vraag: wat zou je met tasker willen doen wat niet met pimatic zelf kan ?

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 11:26

Morress schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 10:22:
ik heb echt 0 verstand van dit soort zaken, maar ik heb toch een vraag:

Hoe wordt er geschakeld? Komt er een klik-aan-klik-uit achtige zender achter de fysieke schakelaar die aa nde wand zit?

Wat ik bedoel is; hoe wordt er daadwerklijk gezocht dat een licht geschakeld wordt? Wat voor hardware is daar voor nodig?

Tof project!

grt
Voor het schakelen kun je diverse ontvangers van KlikAan KlikUit kopen. Normaal kun je deze dan met een afstandsbediening schakelen, maar met een simepele RF sender en receiver op je Raspberry Pi kun je met pimatic dezelfde KlikAanKlikUit signalen versturen (en ontvangen).

Door Tweakers user cctl01, donderdag 16 oktober 2014 12:23

Koffie schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 11:24:
[...]
Pimatic kan pilight aansturen en 'zien',
Wanneer een device in pilight op ON word gezet, zie je dit direct terug in pimatic (en kun je je rules erop aansturen).

Maar nogmaals de vraag: wat zou je met tasker willen doen wat niet met pimatic zelf kan ?
Een lampje aanzetten als je wekker gaat bijvoorbeeld. Serieus verwacht je nou dat we ieder mogelijk scenario waarvoor tasker zou moeten kunnen schakelen gaan uitschrijven? Tasker kan gewoon een JSON triggeren.. is toch niet zo moeilijk te implementeren me dunkt.

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 12:55

cctl01 schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 12:23:
[...]

Een lampje aanzetten als je wekker gaat bijvoorbeeld.

code:
1
IF it is 08:00 THEN push title:"Alarm" message:"Wakker worden!" and turn bedlamp on

:Y)
Serieus verwacht je nou dat we ieder mogelijk scenario waarvoor tasker zou moeten kunnen schakelen gaan uitschrijven?
Joh doe eens niet zo aangebrand. Jij vraagt of je tasker kunt gebruiken, ik vraag wat je er mee wilt bereiken vanwege het feit dat pimatic zelf met rules van alles kan triggeren.
is toch niet zo moeilijk te implementeren me dunkt.
Wat houd je tegen? :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 oktober 2014 13:07]


Door Tweakers user xleeuwx, donderdag 16 oktober 2014 13:52

Koffie schreef op woensdag 15 oktober 2014 @ 21:31:
[...]

Via pilight kwam ik op pimatic, en tot nu toe voldoet het allemaal. Voor een zender/ontvanger setje ben ik met 7 dollar klaar, stuk goedkoper dan een rfxcom ;)
Welk setje gebruik je hier voor ?

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 14:11

xleeuwx schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 13:52:
[...]


Welk setje gebruik je hier voor ?
Deze: http://www.ebay.com/itm/2...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Of elke andere aanbieder die een '433MHz Superheterodyne' sender/receiver verkoopt.

Door Tweakers user Morress, donderdag 16 oktober 2014 15:35

Koffie schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 11:26:
[...]

Voor het schakelen kun je diverse ontvangers van KlikAan KlikUit kopen. Normaal kun je deze dan met een afstandsbediening schakelen, maar met een simepele RF sender en receiver op je Raspberry Pi kun je met pimatic dezelfde KlikAanKlikUit signalen versturen (en ontvangen).
Thx voor je antwoord! :)
Is het dan zo dat jij lampen schakel welke geen fysieke wandschakelaar hebben? of heb je inbouwmodules gebruikt?

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 15:47

Morress schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 15:35:
[...]

Thx voor je antwoord! :)
Is het dan zo dat jij lampen schakel welke geen fysieke wandschakelaar hebben? of heb je inbouwmodules gebruikt?
Inbouwmodules.
Ik wil namelijk wel de lampen met de hand aan en uit kunnen schakelen ;)

Door Tweakers user Morress, donderdag 16 oktober 2014 16:00

Baas! ik ga dit eens verder uitzoeken qua kosten en of ik dit kan :D

Door Tweakers user Kaasplank, donderdag 16 oktober 2014 16:47

Ik ga hier ook mee aan de gang. Wil al tijden eea qua verwarming / verlichting aan elkaar aansluiten. Eerst maar eens wat klikaanklikuit spul bestellen en dat RF setje.

krijg je die inbouwmodules trouwens nog een beetje in een standaard inbouwdoos gepropt met een normale schakelaar ervoor?

Door Tweakers user francoski, donderdag 16 oktober 2014 16:59

Hey,

Ik heb een tijdje pimatic naast pilight gedraaid, maar dat pimatic startte verschrikkelijk traag op, en liet regelmatig mijn complete raspberry vastlopen (minsten 1 keer per 24 uur). Dat werkte gewoon niet.

Ik draai nu enkel pilight, en via een cronjob en sunwait stuur ik op bepaalde tijden de switches.

Pilight is vele malen stabieler en sneller voor mijn gevoel, maar met pimatic kun je inderdaad veel meer.

Wat zijn jou ervaringen hier omtrent? En welke versie van de rPi gebruik je? B of B+?

Door Tweakers user Xiphalon, donderdag 16 oktober 2014 17:25

Nu nog je biervergisting ermee controleren.

Door Tweakers user Koffie, donderdag 16 oktober 2014 17:54

francoski schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 16:59:
Hey,

Ik heb een tijdje pimatic naast pilight gedraaid, maar dat pimatic startte verschrikkelijk traag op, en liet regelmatig mijn complete raspberry vastlopen (minsten 1 keer per 24 uur). Dat werkte gewoon niet.

Ik draai nu enkel pilight, en via een cronjob en sunwait stuur ik op bepaalde tijden de switches.

Pilight is vele malen stabieler en sneller voor mijn gevoel, maar met pimatic kun je inderdaad veel meer.

Wat zijn jou ervaringen hier omtrent? En welke versie van de rPi gebruik je? B of B+?
Sinds versie 0.8 is pimatic een stuk sneller met opstarten, al is het e.e.a. ook afhankelijk van de hoeveelheid en complexiteit van je rules.

Ik heb nog nooit last gehad van vastlopers binnen pimatic, en gebruik het toch echt intensief. Ik gebruik voor mijn beide setups een B model

Het grote nadeel van sunwait vond ik dat je een behoorlijke marge moet nemen. Om er dus zeker van te zijn dat het hele jaar rond je cron op tijd sunwait start, moet je deze toch wel rond een uurtje of 15:30 laten starten (zeker als het xx tijd *voor* zonsondergang moet).
Als je dan in de zomer je pi een keertje reboot om 4 uur 's middags gaan je lampen niet meer aan omdat sunwait niet meer draait 8)7

Door Tweakers user breew, donderdag 16 oktober 2014 21:47

dit is echt zo'n onderwerp dat ik, wanneer ik één van dje blogs lees, denk: Daar moet ik ook ooit nog eens mee aan de slag, gewoon omdat het kan.

en verder... dit: http://www.youtube.com/watch?v=WlGIxof7w5I :)

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 17 oktober 2014 09:38

Kaasplank schreef op donderdag 16 oktober 2014 @ 16:47:
Ik ga hier ook mee aan de gang. Wil al tijden eea qua verwarming / verlichting aan elkaar aansluiten. Eerst maar eens wat klikaanklikuit spul bestellen en dat RF setje.

krijg je die inbouwmodules trouwens nog een beetje in een standaard inbouwdoos gepropt met een normale schakelaar ervoor?
hangt er vanaf. Ik heb een houtskeletbouw woning, dus krijg zo'n module meestal we in de muur gepropt. Bij stenen muren heb je vaak geen mogelijkheid om wat extra extra ruimte te maken achter een contact.

Door Tweakers user Kaasplank, vrijdag 17 oktober 2014 10:12

Hmm.. dat gaat hier dus lastig worden. Er zijn zo te zien ook modules voor in centraaldozen. Daar heb ik bij sommige lampen meer plek voor.

de 433mhz zender is inmiddels besteld. Ik zie wel wat leuke mogelijkheden. Kattenschrikdraad aan enkel als bepaalde deuren open zijn en de screens omlaag bij zonnige dagen tussen bepaalde uren maar alleen als de deur of raam niet open staat.

Weet trouwens nog niet of dat somfy systeem ook op RF werkt

Door Tweakers user SeenD, vrijdag 17 oktober 2014 13:13

Hoe heb je de verwarming gekoppeld? Heb je daar de receiver aan gehangen van je 433MHz Superheterodyne?

Dat stukje mis ik nog een beetje. Ik heb er geen verstand van, maar ik wil t wel gaan proberen als een soort van herfst projectje op de donkere dagen.

I lov my raspberry pi. Het doet me altijd pijn in mn hart als ik een pi bij iemand zie die alleen een mediaplayer is.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 17 oktober 2014 14:16

Ik heb stadsverwarming. Op mijn hoofdaanvoer zit een elektrische klep. Deze word dmv een relais open of dicht gezet

Door Jeroen, maandag 20 oktober 2014 15:32

Koffie schreef op vrijdag 17 oktober 2014 @ 14:16:
Ik heb stadsverwarming. Op mijn hoofdaanvoer zit een elektrische klep. Deze word dmv een relais open of dicht gezet
Ik zou ook graag weten hoe je het gedeelte van de verwarming hebt gemaakt.
Ik heb een verwarming die werkt met een simpel contact dat kortgesloten wordt dus dat zou ook met een relais te doen moeten zijn. Pilight gebruik ik ook, Pimatic wil ik binnenkort eens mee spelen. Bedankt voor je blog in ieder geval. :)

Door Tweakers user Koffie, maandag 20 oktober 2014 16:31

Ei
Jeroen schreef op maandag 20 oktober 2014 @ 15:32:
[...]


Ik zou ook graag weten hoe je het gedeelte van de verwarming hebt gemaakt.
Ik heb een verwarming die werkt met een simpel contact dat kortgesloten wordt dus dat zou ook met een relais te doen moeten zijn. Pilight gebruik ik ook, Pimatic wil ik binnenkort eens mee spelen. Bedankt voor je blog in ieder geval. :)
Eigenlijk heel simpel: Hang een relais aan je GPIO en pak de 2 draden die normaal door je thermostaat kort worden gesloten. Prik deze in de NO van je relais en configureer een GPIO knop in pimatic:

code:
1
2
3
4
5
6
{
   "id": "warmte",
   "class": "GpioSwitch",
   "name": "warmte",
   "gpio": 17
  },Tadaa je hebt nu een fysieke knop om je kachel aan of uit te zetten. Dit kun je vervolgens gaan uitbouwen met allerlei rules.

Door Tweakers user tim427, zondag 26 oktober 2014 00:24

Voor de grap ook maar een pimatic geïnstalleerd... Je hebt wel geduld nodig zeg, met een RPi :)

Jij hebt het over "kaku direct aansturen zonder pilight". Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Iemand nog tips om een Wake-Up Light te maken :)? Had eerst alles zelf gemaakt met PHP (voordat ik pilight tegen kwam) + een cronjob.php die elke minuut de tijd vergeleek met de ingestelde tijd (-30 minuten = dimm level 1, 0 min = dimm level 16).

Binnenkort maar eens verdiepen in de plugin structuur van Pimatic ;)

Door Tweakers user Koffie, zondag 26 oktober 2014 07:51

Als je pilight met RF zonder filter draait, heb je een behoorlijke aanslag op je CPU, en daar word pimatic behroolijk traag van.

Als je een Arduino Nano (clone) neemt en pimatic-homeduino plugin installeert, filtert de Arduino vrijwel alles voor je eruit en heb je amper CPU load.
Zie voor installatie hier: https://github.com/pimatic/pimatic-homeduino
Iemand nog tips om een Wake-Up Light te maken :)? Had eerst alles zelf gemaakt met PHP (voordat ik pilight tegen kwam) + een cronjob.php die elke minuut de tijd vergeleek met de ingestelde tijd (-30 minuten = dimm level 1, 0 min = dimm level 16).
Op dit moment word kaku_dimm nog niet ondersteund, maar zit er wel aan te komen - met pilight plugin kan het natuurlijk al wel.

Even uit het hoofd:

code:
1
IF trigger: WakUpLight is turned on THEN WakUpLight dimmlevel 1 and after 2 minutes $WakeUpDimmLevel = 1
code:
1
IF $WakeUpDimmLevel changes THEN WakUpLight dimmlevel ($WakeUpDimmLevel + 1) and after 2 minutes $WakeUpDimmLevel = WakeUpDimmLevel + 1

code]

Ik weet even niet 100% zeker of je het dimmlevel zo met een variabele mag aansturen, maar ik heb geen dimmer in mijn config.
Maar met deze aanzet moet je een heel eind kunnen komen.

Door Tweakers user tim427, zondag 26 oktober 2014 10:56

Thanks voor het snelle antwoord!

Ik denk dat ik voorlopig pilight+pimatic ga draaien. Dan kan ik AndPiLi (android app) tenminste nog gebruiken.

Als test heb ik het volgende gedaan:


code:
1
dim Bed to 10% and after 30 seconds dim Bed to 20% and after 60 seconds dim Bed to 30% and after 90 seconds dim Bed to 40% and after 120 seconds dim Bed to 50% and after 150 seconds dim Bed to 60% and after 180 seconds dim Bed to 70% and after 210 seconds dim Bed to 80% and after 240 seconds dim Bed to 90% and after 270 seconds dim Bed to 100% and dim Desk to 10% and after 30 seconds dim Desk to 20% and after 60 seconds dim Desk to 30% and after 90 seconds dim Desk to 40% and after 120 seconds dim Desk to 50% and after 150 seconds dim Desk to 60% and after 180 seconds dim Desk to 70% and after 210 seconds dim Desk to 80% and after 240 seconds dim Desk to 90% and after 270 seconds dim Desk to 100%Absoluut niet efficiten maar het werkt...
Vanavond maar eens verdiepen in jou methode :)

Wat ik nog wel mis, is een "groep aansturen" of een andere "rule triggeren".

Als ik nu een "Alles uit functie" maak, moet ik ook echt alles definieren. Mooier zou zijn:

code:
1
switch Boven off and switch Onder off


Door Tweakers user Koffie, zondag 26 oktober 2014 11:06

Wat bedoel je precies met andere rule triggeren en groep aansturen ?
Als je via een rule x devices uit wil zetten, zul je deze inderdaad allemaal moeten defineren.

edit : post anders even in het grote pimatic topic - home domotica met je Raspberry Pi dat is makkelijker

[Reactie gewijzigd op zondag 26 oktober 2014 11:17]


Door Tweakers user tim427, zondag 26 oktober 2014 11:20

*knip*

Slow-chat gaat verder op: GoT

[Reactie gewijzigd op zondag 26 oktober 2014 11:22]


Door skipper, donderdag 27 november 2014 08:53

Gisteren pimatic geinstalleerd zoals omschreven op hun site, muv Remote Access en SSL.
Maar ik kan pimatic UI niet benaderen via m'n browser.... Mogelijk dat mijn condig.json niet helemaal juist is geconfigureerd. Kan iemand mij aangeven wat ik minimaal moet veranderen in de config.json file om pimatic via mijn browser te benaderen.

Door skipper, donderdag 27 november 2014 09:23

[aanvullend]...en geen homeduino-plugin geinstalleerd. Kan dat de reden zijn dat ik de UI niet kan aanroepen?

Door Tweakers user Kodess, zaterdag 29 november 2014 23:28

skipper,
er is een topic op GoT voor pimatic, stel daar je vraag :)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1609839/0

Door Sander, zondag 26 juni 2016 03:24

Ik zie je hebt deuren toegevoegd. Ook ik heb deurcontacten van kaku maar ik krijg ze niet aan de praat. Heb id:9 en het bijbehorende unit nummer. De status blijft altijd closed... Iemand oplossingen hoe het functionerend te krijgen??
Heel erg bedankt!

Door Tweakers user Koffie, zondag 26 juni 2016 10:24

Sander schreef op zondag 26 juni 2016 @ 03:24:
Ik zie je hebt deuren toegevoegd. Ook ik heb deurcontacten van kaku maar ik krijg ze niet aan de praat. Heb id:9 en het bijbehorende unit nummer. De status blijft altijd closed... Iemand oplossingen hoe het functionerend te krijgen??
Heel erg bedankt!
Even in het topic plaatsen : het grote pimatic topic - home domotica met je Raspberry Pi ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.