(stads)verwarming draadloos schakelen

Door Koffie op woensdag 12 november 2014 21:31 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 8.935

Zoals nu toch wel bekend zou moeten zijn, stuur ik mijn verlichting en verwarming aan met een Raspberry Pi en pimatic. Nog niet mee bekend? Kijk dan vlug bij mijn andere blogs.

Mijn manier van verwarming aansturen verschilt iets van die van de meeste: wij zitten namelijk opgezadeld met stadsverwarming.
Dat betekend dat er simpelweg een gesloten circuit voor mijn radiators in huis aanwezig is, met een aan- en afvoer van heet water van de nuon.
Toen wij dit huis kochten was er niets geregeld om dit te sturen. Geen thermostaat en ook geen afsluiter.
Wij hebben toen direct een honeywell klep op de aanvoer laten zetten, zodat we deze met een normale thermostaat konden bedienen.

Een van de allereerste dingen die ik automatiseerde in huis was dan ook deze afsluiter.
In plaats van een thermostaat, was het nu een relay die de afsluiter open of dicht zette.
Dit heeft tot nu toe altijd prima gewerkt, maar had toch wel 2 nadelen:
- De Raspberry Pi moest in de buurt van het relay geplaatst worden om zo de GPIO rechtstreeks aan het relay te hangen
- Bij een major storing op de Raspberry Pi kan ik de verwarming niet handmatig aanzetten.

Om dit op te lossen heb ik een attiny samen met een RF zender en ontvanger op een klein breadboardje geplaatst. Vervolgens het relay op dezelfde attiny aangesloten en vervolgens afgemaakt met een stukje software.

De attiny reageert op een normaal klik aan klik uit adres van mijn afstandsbediening. Wanneer er een ON signaal ontvangen word, gaat het relay aan. Word er een OFF signaal ontvangen gaat hij weer uit.
Als extra zekerheid word er 5 seconden na het ontvangen van het signaal een antwoord teruggestuurd. Dit antwoord is wederom KaKu, maar nu een ander adres met dezelfdestate als ontvangen is.
Doordat er nu een bevestiging teruggestuurd word, kan ik in pimatic rules maken die een nieuwe poging doen wanneer er na het versturen geen antwoord is ontvangen. Bij een 2e milsukte poging word er dan een alert via push-over verstuurd.

Door bewust een adres van mijn bestaande KaKu afstandsbediening te gebruiken, weet ik zeker dat ik altijd makkelijk met de hand de kachel kan overrulen als er een probleem met de Raspberry Pi is.

Attiny sketch, inclusief pin bezetting, en libraries staan op github: https://github.com/koffienl/attiny-kaku

Foto's en video (let niet op de bende in de meterkast :+ ) :

http://zooi.oostindie.com/images/6042014_11_12_20_tn.55_tn.38_tn.jpg http://zooi.oostindie.com/images/7592014_11_12_20_tn.56_tn.13_tn.jpg

Volgende: Je kachel aansturen met pimatic, de basics 04-'15 Je kachel aansturen met pimatic, de basics
Volgende: Native RF zenden en ontvangen met pimatic 11-'14 Native RF zenden en ontvangen met pimatic

Reacties


Door Tweakers user Frozen, woensdag 12 november 2014 21:48

Kon ik ook maar zoiets schrijven. :(
Ziet er wel echt vet uit. Persoonlijk zou ik er een temperatuursensor aan hangen zodat je weet of er heet water door die leiding gaat of niet! :)

Door Tweakers user i-chat, woensdag 12 november 2014 21:54

zo'n hoofdklep of je cv aan danwel uit zetten is natuurlijk leuk, maar het wordt (naar mijn idee pas echt nuttig als je per ruimte je radiator open of dicht kunt zetten en ik vraag me al direct af wat zo'n geintje gaat kosten...

Door Tweakers user Tazzios, woensdag 12 november 2014 22:02

Ik heb er zelf voor de stadsverwarming een honewel evohome set voor gekocht die de radiatoren aan kan sturen maar dat is natuurlijk een veel duurdere oplossing.

Tegenwoordig stadsverwarming afgesloten en een warmtepomp. :Y)

Door Tweakers user Koffie, woensdag 12 november 2014 22:26

i-chat schreef op woensdag 12 november 2014 @ 21:54:
zo'n hoofdklep of je cv aan danwel uit zetten is natuurlijk leuk, maar het wordt (naar mijn idee pas echt nuttig als je per ruimte je radiator open of dicht kunt zetten
Ik verwarm alleen de woonkamer en aangrenzende open keuken, dus als er vanuit de woonkamer een warmtevraag is word er in principe niet onnodig een ander vertrek verwarmd.
In alle andere vertrekken (op badkamer na) staan de radiators gewoon dicht.
en ik vraag me al direct af wat zo'n geintje gaat kosten...
Hoe bedoel je dat?

Door Tweakers user i-chat, woensdag 12 november 2014 22:52

ah als je alleen de woonkamer te verwarmen hebt maakt het 't verhaal zoveel eenvoudiger,
wij hebben hier een moederhaard met 2 standen aan (5v short) en uit (5v onderbroken)
het grote nadeel van dit systeem is dat ik 1 thermostaat in de huiskamer heb, zo ver mogelijk van de ketel en radiator vandaan,

het probleem is dat de haard dus uitgaat als de huiskamer warm is, of erger nog als de kamer aan de andere kant van dat wandje (met raam op het zuiden) warm genoeg is... dit is natuurlijk niet zo'n probleem voor de gang de keuken en slaap kamer, maar wel voor de badkamer (swinters enorm koud) en het wasdroog hok

nu heb ik wel eens overwogen om thermostaat krangen te gaan gebruiken, zodat de haard pas uit mag als alle kranen dicht staan maar dat is volgens mij nogal lastig te bouwen, helaas werken de kant en klaar oplossingen allemaal alleen maar met openterm en dat gaat hier dus niet werken...

Door Tweakers user Koffie, donderdag 13 november 2014 07:27

Als je een verdeler van al je leidingen hebt, zou je op de afzonderlijke aanvoeren een simpele goede klep kunt zetten.
Zo kun je beïnvloeden welke vertrekken wel en geen heet water naar de radiator krijgt.

Of misschien ben je er al door in de woonkamer de thermostaatkraan van je radiator wat dichter te zetten en dan op verschillende plekken in huis de temperatuur opmeten. Vervolgens het gemiddelde als temperatuur nemen waar je tegen zit te stoken.

Door Tweakers user Tazzios, donderdag 13 november 2014 08:49

@ ichat
Al geprobeerd om de Radiatoren in de huiskamer knijpen zodat de andere ruimtes meer tijd hebben om op te warmen. Mischien staan bij de andere ruimtes het ventiel te dicht en kun je die verder openzetten.

Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 13 november 2014 08:55

Koffie, zou je niet eens een wat definitievere printjes maken voor je knutsels :D ? Ik zie je nu vaak wat spul op een breadbord prakken, werkt natuurlijk prima, maar bedrijfszeker is het allerminst. Perongeluk blijven hangen achter een draadje en je trekt het hele spul los. En dan weet je ook niet zo 123 waar het zat :P

Ik test vaak eerst op breadboard, en als dat werkt dan zet ik het spul over op gaatjesprint, wat ik dan netjes in een behuizing (die geen drol kosten op eBay) plaats.

Printplaten laten ontwikkelen is ook niet heel duur als je ze in China laat maken. Heb alleen nog niet echt de skills om zelf een printplaat te tekenen.

Ik doe met m'n verwarming iets vergelijkbaars, m'n thermostaat heeft een externe ingang. Als ik die twee draden met elkaar verbind dan kan ik op de thermostaat een actie daar voor instellen. Ik heb ingesteld dat hij bij verbinden van de draden moet overschakelen van nacht naar het dagprogramma. Op die manier kan ik met m'n domotica de ketel aan/uit zetten (en ook op afstand).
Zie ook m'n topic: [Remeha iSense] DIGI-ingang gebruiken om ketel te activeren

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 november 2014 09:02]


Door Tweakers user Koffie, donderdag 13 november 2014 09:19

Voor het mooie zijn PCBtjes inderdaad beter, maar eerlijk gezegd ondervind ik geen problemen van breadboardjes ;)
Behuizingen maken we trouwens zelf, met een 3D printer.

Op de lange termijn wil ik wel zelf PCB's maken / laten maken als dat goedkopie kan.

Door Tweakers user B00st3r, donderdag 13 november 2014 14:47

Nooit geweten wat stadsverwarming is, en nu weet ik het nog steeds niet.

Door Tweakers user Koffie, donderdag 13 november 2014 14:49

B00st3r schreef op donderdag 13 november 2014 @ 14:47:
Nooit geweten wat stadsverwarming is, en nu weet ik het nog steeds niet.
Even in google gooien en je hebt je antwoord : http://www.nuon.nl/energie/stadsverwarming/ ;)

Door Tweakers user Tazzios, donderdag 13 november 2014 16:40

Ik weet niet of Nuon nou zo`n neutrale omschrijving van stadverwarming heeft. De warmtewet is niet voor niks het het leven geroepen. ;)

Door Tweakers user Koffie, donderdag 13 november 2014 18:14

Vandaar mijn opmerking dat we ermee 'opgezadeld' zitten ;)
Liever had ik een CV-ketel

Door Tweakers user bjornhij, donderdag 13 november 2014 19:25

Wat goed werkt met stadsverwarming en pimatic, is het eq3 max systeem. Ik had eerst ook zo'n honeywell klep, maar stuur nu per ruimte aan met het max systeem:

http://www.eq-3.de/max-heizungssteuerung.html

Prijzen zijn een stuk vriendelijker dan het evohome systeem.

Door Tweakers user Koffie, donderdag 13 november 2014 19:59

Het liefst zou ik een dergelijk systeem gebruiken, waarbij je vanaf pimatic kunt aansturen of en hoever je thermostaatkraan open mag.
Nu zit je nog steeds met een systeem waar je tegen een andere controller aan babbelt en temperaturen instelt.

Door Tweakers user bjornhij, donderdag 13 november 2014 20:03

Klopt, er zit een 'cube' tussen, en je kan enkel temperaturen instellen. Ik zie dat niet als een nadeel. De thermostaten kennen hun eigen programma, dus ook zonder ingrijpen van de cube (of pimatic) blijven ze hun werk doen (incl het verlagen van de temperatuur als een deur of raam opengaat). Dat maakt het heel stabiel. De communicatie tussen de cube en de radiatoren is heel goed, vele malen beter dan tussen mijn raspberry pi en kaku ontvangers. Maar hierdoor heb je inderdaad wel minder mogelijkheden om te tweaken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 november 2014 20:05]


Door Tweakers user eymey, donderdag 13 november 2014 22:55

Interessant onderwerp!

Ik zit ook met stadsverwarming "opgezadeld" (los van de belachelijke kosten vind ik het verder wel prima en comfortabel in gebruik overigens).

Beneden ligt overal vloerverwarming als hoofdverwarming. Boven losse radiatoren. Toen we in dit huis kwamen wonen was er helemaal geen regeling voor de vloerverwarming. Je moest in de trapkast gewoon maar de thermostaten van de verdeelset dicht draaiein 8)7.

Inmiddels zit er op de tak richting de verdeelset van de vloerverwarming ook zo'n Honeywell klep, die wordt aangestuurd met een kamerthermostaat van Honeywell. Boven gebruiken ik het hierboven ook al aangehaalde systeem van Conrad (EQ 3 - max) alleen vooralsnog zonder de Cube.

Nu vinden we het aansturen van de vloerverwarming met een 'gewone' kamerthermostaat verre van comfortabel. Ik heb het aantal schakelcycli per uur al op 3 ingesteld en de minimale tijd dat er warmte gevraagd moet worden staat ook al op maximaal. Maar vloerverwarming reageert (uiteraard) zo traag dat er toch te veel temperatuurschommeling is.

Het liefst zou ik de watertemperatuur van de vloerverwarming zo laag zetten dat ik het tijdens "thuis zijn" en "wakker zijn" gewoon constant de thermostaatklep open kan laten staan zonder dat er dan verder steeds open en dicht gestuurd wordt (tenzij iemand me nog van een beter advies kan voorzien).

Veel liever zou ik overigens nog gewoon op basis van buitentemperatuur en warmtevraag direct de temperatuur van het vloerverwarmingswater beïnvloeden maar voor zoiets lijkt echt helemaal 0,0 iets te bestaan. En installateurs zijn zo aartsconservatief dat ze hardnekkig de huidige oplossing met kamerthermostaat als beste blijven zien 8)7

In ieder geval, voor het zelf wat meer controle hebben over de klep ben ik in ieder geval ook wel geinteresseerd in zo'n relais constructie die ik kan aansturen vanaf een Pi of een ander stukje automatisering. Helaas ben ik slechtziend en printplaatjes in elkaar zetten is echt niet voor mij weggelegd.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.