Je pelletkachel aansturen met pimatic, een stapje verder

Door Koffie op donderdag 9 februari 2017 20:06 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 7.651

Het is alweer een tijd geleden dat ik wat (on)zinnigs heb geroepen over Pimatic, dus hoog tijd om jullie daar mee lastig te vallen :Y)
Eerst een kleine inleiding, daarna ga ik verder over Pimatic
Ik heb al een aantal keren wat verteld over het aansturen van je kachek mbv Pimatic : Koffie's tweakblog: Je kachel aansturen met pimatic, een echte thermostaat

Fikkie stoken!
Ik ben helaas gebonden aan stadsverwarming, wat als enige voordeel heeft dat ik nergens rekening hoef te houden met een modulerende ketel oid. Gewoon simpel aan en uit.
Aangezien het monopolistische stadsverwarming een zeer duur grapje probeer ik zo efficient mogelijk te verwarmen met zo veel mogelijk comfort.
Al sinds wij in ons huis wonen hadden wij een houtkachel. Lekker fikkie stoken, romantisch naar de vlammen staren en genieten van de warmte.

Helaas was de 9kW haard niet heel efficient geplaatst door de installateur, iets wat mij jaren tegen het zere been schopte.
Aanpassen was een prijzig klusje, want het betrof een inbouwhaard. De kleinste aanpassing betekende dus het openbreken van een muur en daarna de muur weer dichtmaken (en opnieuw voorzien van spachtelputz laag zodat de boel er weer netjes uit zag).
Inmiddels liep ik tegen een vastzittende schuifdeur van de haard aan wat er voor zorgde dat ik een open verbinding tussen woonkamer en buiten had via het rookkanaal. Niet echt goed voor de temperatuur in de woonkamer dus ;)

In december hakte we de knoop door : de muur moest open en er moest iets aan de haard gebeuren. Grofweg hadden we 2 opties : de bestaande haard repareren of een nieuwe haard plaatsen.
Aangezien de haard toch wel ruim 13 jaar oud was en niet de efficiëntie gaf die wilden, besloten we om een nieuwe haard te plaatsen. Ook de techniek rondom haarden heeft niet stil gestaan dus er waren modellen met veel meer rendement.

Bij toeval stuitte ik op pelletkachels. Ik wist van het bestaan af, maar had hier eigenlijk 2 vooroordelen over : verschrikkelijk duur in aanschaf en alleen een klein waakvlammetje.
Na een paar uur inlezen bleken beide vooroordelen ongegrond. Het budget wat ik in gedachte had voor de nieuwe haard was ook toereikend voor een pelletkachel, en dat waakvlammetje was toch echt wel wat groter dan ik dacht.
Na een paar avondjes internet afstruinen waren we er uit : de voorzetmuur gaat eruit en er komt een losstaande pelletkachel
Na de nodige verbouwingen aan de woonkamer rond de feestdagen, konden we eindelijk genieten van onze nieuwe warmtebron :Y)

http://zooi.oostindie.com/images/16220170104_195904_tn.jpg

Dit ging toch over Pimatic :?
Na deze lange intro is het tijd om weer op het oorspronkelijke onderwerp terug te keren: Pimatic.
Met het verwarmen middels stadsverwarming had ik een 'programma' nodig welke op gezette tijden de setpoint van de gewenste temperatuur te wijzigen, zodat het lekker warm zou zijn bij thuiskomst.
Omdat de pelletkachel een totaal andere warmte geeft, vele malen sneller verwarmd en door de geforceerde ventilatie een veel egalere warmte in de woonkamer weet te krijgen was dit programma niet meer zo nodig.
Hoog tijd om dit dus anders aan te pakken

Van voorgedefinieerd programma naar verwarmen op aanwezigheid
Zoals gezegd verwarmde ik voorheen op basis van een programma, gebaseerd op ons dagelijkse ritme door de week. Uitzondering zoals een dagje thuiswerken werden opgevangen door een knop "vandaag als zondag" op ON te zetten. Meer hierover is te lezen in mijn vorige blog onder het kopje "De thermostaat moet 'slimmer' worden".

Met de pelletkachel was een dergelijk strak schema niet meer nodig. Verwarmen word nu volledig gestuurd op basis van aanwezigheid.
Nu kun je aanwezigheid op verschillende manieren detecteren, maar ik heb besloten om dit op basis van bereikbaarheid van de smartphones te doen.
Wij zijn een redelijk standaard gezien (mannetje, vrouwtje, 2 kinderen en een videocamera) en lopen allemaal met smarphones rond.
Alle telefoons hebben een vast IP adres gekregen vanuit de DHCP server in de router.
In pimatic zijn alle telefoons opgenomen middels de pimatic-ping plugin.
De telefoons worden elke minuut gepinged om te kijken of ze online zijn.
Vervolgens is er een dummyPresence sensor genaamd Anybod-Home welke op absent of present word gezet op basis van pingen van die telefoons.
Zodra 1 telefoon online is, gaat Anybody-Home op present. Wanneer geen enkele telefoon online is schiet deze naar absent.

Ping device voor een telefoon:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
  {
   "host": "192.168.2.102",
   "interval": 60000,
   "id": "telefoon-richard",
   "name": "Telefoon Richard",
   "class": "PingPresence"
  },
[code]

De nodige rules:
[code]
WHEN [telefoon-simone is present for 1 minute or telefoon-elise is present for 1 minute or telefoon-richard is present for 1 minute] and $AnybodyHome = 0 THEN $AnybodyHome = 1 and set presence of anybody-home present

code:
1
WHEN telefoon-simone is absent for 1 minute and telefoon-elise is absent for 1 minute and telefoon-richard is absent for 1 minute THEN $AnybodyHome = 0 and set presence of anybody-home absent


Goed, nu hebben we een idee wanneer er iemand thuis is en kunnen we daarop de te behalen temperatuur instellen. Stel je nu botweg je setpoint in op 20 bij anybody-home en op 17 bij nobody-home, dan ben je 's nachts ook aan het stoken.
Daarom is het nog steeds 'nodig' om hier wat slimmigheidjes op toe te passen. Ik heb de volgende rules voor het wijzigen van de setpoint, op basis van aanwezigheid en andere omstandigheden:

Niemand thuis, dan mag de setpoint naar 17 graden. De marge om uit te gaan is 0,4 graden.
code:
1
WHEN $AnybodyHome = 0 and mode of thermostaat is auto THEN set temp of thermostaat to 17 and $PelletkachelStopMarge = 0.4


Vanaf 05:00 's ochtends mag het 20 graden worden als er iemand thuis is
code:
1
WHEN $AnybodyHome = 1 and it is after 05:00 and before 22:00 and mode of thermostaat is auto THEN set temp of thermostaat to 20 and $PelletkachelStopMarge = 0.6


Na 22:00 's avonds mag de setpoint naar 16,5 maar alleen als de woonkamerverlichting uit is.
code:
1
WHEN $AnybodyHome = 1 and dressoir is off and it is after 22:00 and mode of thermostaat is auto THEN set temp of thermostaat to 16.5 and $PelletkachelStopMarge = 0.4

Voor het geval ik nog even langer blijf hangen op de bank ..
code:
1
WHEN $AnybodyHome = 1 and dressoir is off and it is after 00:00 and before 05:00 and mode of thermostaat is auto THEN set temp of thermostaat to 16.5 and $PelletkachelStopMarge = 0.4


Omdat een pelletkachel niet te pas en te onpas aangezet kan worden, heb ik de regels voor aan en uit zetten wat strakker gemaakt:

code:
1
WHEN $WoonkamerTemperatuur < ($thermostaat.temperatureSetpoint - $PelletkachelStartMarge) for 10 minutes and pelletkachel-power is turned off for $PelletkachelMinStoptime minutes THEN turn pelletkachel-power on

code:
1
WHEN mode of thermostaat is not boost and $WoonkamerTemperatuur > ($thermostaat.temperatureSetpoint + $PelletkachelStopMarge) for 10 minutes and pelletkachel-power is turned on for $PelletkachelMinRuntime minutes THEN turn pelletkachel-power off


In principe komt het neer op : de pelletkachel moet minsten een uur branden om aan te mogen, en moet minsten 10 minuten onder setpoint - marge zijn. Uit zetten van de pelletkachel weer hetzelfde : minsten een uur branden en minsten 10 minuten setpoint + marge als temperatuur (als overdag iemand thuis is, is de marge 0,6).

Maar hoe stuur je een pelletkachel aan :?
Dat verschilt eigenlijk per merk en type. De duurdere hebben vaak een externe thermostaat aansluiting. Mijn pelletlkachel heeft dit niet. Wel beschikt de pelletkachel over een temperatuursensor (bedraad) zodat hij de omgevingstemperatuur kan meten.
De pelletkachel kan dan op basis van temperatuur aan of uit gaan. Ook kun je een volledig weekprogramma programmeren in de kachel.
Omdat ik alles al regel met Pimatic, en ik graag de kachel op afstand aan en uit wil kunnen zetten moest daar dus iets voor bedacht worden.

Mijn pelletkachel heeft dus geen externe input. Wel kan deze met een afstandsbediening aan en uit gezet worden.
Uiteindelijk heb ik een ESP gebouwd welke de IR commando's van deze afstandsbediening naar de pelletkachel stuurt. De ESP is weer via wifi te benaderen en an dus door pimatic aangestuurd. De ingebouwde thermostaat van de pelletkachel word dus vrijwel niet gebruikt.
Omdat mijn vader in dezelfde periode dezelfde pelletkachel kocht heb ik er direct een leuk webinterfaceje voor gemaakt:

http://zooi.oostindie.com/images/259Screenshot_20170117_06_tn.jpg

Cool! Waar vind ik meer informatie :?
Het makkelijkste is om gebruik te maken van bestaande topics, het bereik is zo vele malen groter en ik hoef geen persoonlijke helpdesk te spelen ;)
Voor pimatic : het grote pimatic topic - home domotica met je Raspberry Pi
Alles over pelletkachels : Het pelletkachel topic
Pimatic forum : https://forum.pimatic.org/

Nog andere nieuwtjes :?
Jazeker!
Ddoor omstandigheden had ik een tablet 'over'. Hierdoor begon mijn oude wens toch weer te kriebelen : een tablet aan de muur waarmee ik in 1 oogopslag alles rondom pimatic kon bedienen. Ik ben hier inmiddels al een behoorlijk eind mee. Bedrading (voor permanent aan de lader hangen) is al netjes in de muur weggewerkt. Nu nog even een mooi frame maken en dan kan de tablet opgehangen worden. Ik zal hier binnenkort een apart blogje over maken.
Sneak preview:

http://zooi.oostindie.com/images/938pimatic_UI_winter_tn.jpg http://zooi.oostindie.com/images/797pimatic_UI_summer_tn.jpg

Inmiddels staat er ook een nieuwe versie van ESPimaticRF op github welke MQTT ondersteund. Zie ook het vorige blog hierover: Koffie's tweakblog: ESPimaticRF : verstuur RF verkeer over wifi vanuit Pimatic

Volgende: Maak je eigen HTML GUI voor Pimatic - Basic 02-'17 Maak je eigen HTML GUI voor Pimatic - Basic
Volgende: ESPimaticRF : verstuur RF verkeer over wifi vanuit Pimatic 11-'16 ESPimaticRF : verstuur RF verkeer over wifi vanuit Pimatic

ReactiesDoor Tweakers user Koffie, donderdag 9 februari 2017 23:12

Uiteraard is de pelletkachel met subsidie aangeschaft :Y)

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 10 februari 2017 09:30

wow wat een gave (en vrij compacte dingen), en de prijzen vallen me ook alles mee nauwelijks duurder dan een kleine cv ketel... zijn er eigenlijk ook varianten die je als cv of combiketel kunt inzetten (dus met radiators in andere kamers).


Door Tweakers user Dennis013, vrijdag 10 februari 2017 10:18

gaaf man, dit is echt vet handig. Dit wil ik ook.. Helaas geen geld voor :(
maar echt cool!

Door Tweakers user Fraggar, vrijdag 10 februari 2017 10:57

Wat voor telefoons gebruik je hiervoor?

Ik heb ditzelfde geprobeerd, maar mijn iPhone 6 laat zich maar af en toe pingen.
Als hij niet actief gebruikt wordt maakt hij maar af en toe een keer verbinding.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 10 februari 2017 13:28

Fraggar schreef op vrijdag 10 februari 2017 @ 10:57:
Wat voor telefoons gebruik je hiervoor?

Ik heb ditzelfde geprobeerd, maar mijn iPhone 6 laat zich maar af en toe pingen.
Als hij niet actief gebruikt wordt maakt hij maar af en toe een keer verbinding.
iphone schijnt wel een dingetje te zijn ja.
Bij ons thuis alleen maar android telefoons. Android wil (ondanks dat de settings dit tegenspreken) in standby stand zijn wifi na bepaalde tijd uit zetten. In de praktijk hangt er 's nachts sowieso altijd wel een telefoon aan een lader bij ons en dan is het geen issue.

Door Tweakers user Puch-Maxi, vrijdag 10 februari 2017 17:05

In deze context staat ESP voor Embedded Systems Programming?


Door Tweakers user Yucon, zaterdag 11 februari 2017 11:04

Leuk zeg, ik was net zoiets aan het bedenken in de vorm van een afstandsbedieningsimulator. Een externe thermostaataansluiting is namelijk meestal aan/uit. Dat wil je niet bij een pelletkachel want het zou veel mooier zijn als hij de vlam gewoon groter of kleiner maakt, en dan zou je dus via de afstandsbediening moeten sturen.

Het is hier niet direct een project voor de korte termijn maar ik blijf het wel zeker volgen!

Door Tweakers user xleeuwx, zaterdag 11 februari 2017 17:08

Vet hoe je dit hebt gedaan, wat is jou keuze geweest om voor Pimatic te kiezen inplaats van HASS of Domoticz ?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.