Van houtkachel naar pelletkachel: 1 jaar later

Door Koffie op woensdag 28 februari 2018 12:55 - Reacties (56)
Categorie: -, Views: 32.652

Verhaaltje vooraf
Al jarenlang ben ik fervent houtstoker en heb vrijwel altijd een openhaard of houtkachel in mijn woningen gehad.
Toen we destijds ons huidige huis kochten was dan ook letterlijk het eerste wat we regelde een afspraak bij een openhaarden toko voor een mooie inbouw haard.
We kozen voor een strakke inbouw met glasliftdeur. Het enige wat zichtbaar was, was een glazen ruit welke bij openen volledig in de muur verdween.
Door deze liftdeur constructie kon de haard op 2 manieren gebruikt worden : met gesloten ruit was het een houtkachel en met de deur open werd het een openhaard. Beide standen van de deur zorgden voor een andere stand van de kleppen.

http://zooi.oostindie.com/images/404DSCF2508_resize.jpg

En toch knaagde het al die jaren: het rendement van deze haard viel tegen. Daar waar mijn vrouw op de hoek van de bank (naast de haard) wegdreef van het zweet, zat ik aan de andere kant van de bank te klagen over kou.
Ik was er van overtuigd dat geforceerde convectie dmv een inbouw fan voor deze haard een veel groter rendement zou opleveren.
Helaas kleeft er ook een groot nadeel aan een inbouwhaard: zonder de muur waar hij in staat te slopen kom je eigenlijk nergens bij.
Daar waar je aan de voorkant een ruit van circa 60x50 cm ziet, zit de rest (een kolos van 56x154) achter de muur weggewerkt.
Aan het eind van het stookseizoen 2015/2016 kregen we problemen met de liftdeur, deze wilde niet meer dicht.
We hebben het stookseizoen afgemaakt en eigenlijk gedacht 'daar kijken we nog wel eens naar'.
In de zomer heb je toch niet zoveel last van een half open deurtje in je houtkachel.
Na de zomer gingen we weer langzaam aan stoken, maar werd duidelijk dat er geen beweging meer in de liftdeur zat. Een paar keer contact met de verkoper gehad, maar die kon telefonisch weinig betekenen en alleen maar uitleggen dat reparatie/inspectie aan het hele mechanisme alleen maar mogelijk was door eerst de wand open te breken. Slik.

Wanneer de haard niet brandde was het goed te merken dat er een koude tocht via deze opening de woonkamer in kwam. Er moest iets gebeuren: of de deur werd gerepareerd of de haard moest eruit.
Paar avonden brainstormen en alle voors en tegens wegstrepen waren we er wel uit : de 14 jaar oude kachel ging eruit, en dus ook de muur. Hiermee hadden we eigenlijk 3 opties:
- Een nieuwe inbouwhaard plaatsen en de muur weer terugbrengen
- De muur volledig verwijderen en een vrijstaande haard plaatsen

Tijdens de zoektocht naar oplossing werd ik getipt "waarom kijk je niet naar een pelletkachel?". Nu had ik er wel eens wat over gehoord, maar in mijn hoofd gaf dit teveel nadelen : een klein zichtbaar vlammetje door een kijkglaasje en stervensduur.
Na een avondje googlen bleek er weinig waar te zijn van deze mening. Sterker nog : er viel zelfs subsidie te behalen bij de aanschaf van een pelletkachel.
Meer en meer werd ik fan van een pelletkachel, en uiteindelijk hebben we er dus eentje besteld.
We kozen voor een Magikal solea Cuba 13 kW.

Wat is een pelletkachel?
Even heel kort door de bocht uitgelegd: een pelletkachel is in basis niets meer dan een normale houtkachel waarbij je niet stookt op blokken hout maar op een soort korrels (pellets). Deze pellets zijn gemaakt van samengeperst (afval)hout. Pellets lijken qua vorm een beetje op biks (paardenvoer / konijnenvoer :P )

https://tweakers.net/ext/f/IdrVfD33NR3fmbWachnCXHRw/full.jpg

In principe kun je pellets in elke haard gebruiken. Gooi een handje pellets erin, steek de boel aan en blijf af en toe brandstof (pellets) toevoegen. Dat is natuurlijk niet handig, en daar komt de moderne pelletkachel om de hoek kijken.
Een pelletkachel is volgepropt met verschillende sensoren, fans en een moederbord. De pelletkachel kan alles zelf regelen. Druk op de knop en hij zal zelf pellets gaan laden, om deze vervolgens te onsteken en bij te blijven voeren. De verschillende sensoren geven informatie over de temperatuur op verschillende plekken (bijvoorbeeld de rookgasafvoer) waarop het moederbord reageert door alles te regelen.

De overstap
Half december 2016 stond ik dus een muur weg te bikken en rolde we een mini verbouwing in.
De verkoper was er eentje van de oude stempel : meedenken, stapje extra doen en als iets niet goed is doen we het opnieuw.
Hij heeft mij enorm geholpen met het inkorten van de bestaand dubbelwandige pijp van 200mm naar een enkelwandige pijp van 80mm voor de rookgasafvoer (het zichtbare gedeelte in de woonkamer, de rest van de pijp is nog steeds netjes dubbelwandig).
Op 1 van de allerlaatste dagen van 2016 werd de pelletkachel geleverd en geinstalleerd. Door problemen met een stucadoor (door het weghalen van de muur moest er een stuk opnieuw gedaan worden) wisten we dat een week later de kachel weer tijdelijk van zijn plek moest zodat de muren afgemaakt konden worden.
Bij de eerste inbrandsessie stond (uiteraard) het huis blauw van de rook, iets wat je altijd de eerste uurtjes hebt bij een nieuwe kachel. Ramen en deuren open (midden in de winter) en al snel was het 16 graden in de woonkamer. Na verloop van tijd steeg de temperatuur. Ik was verbluft : midden in de winter met ramen en deuren open en deze kachel weet de temperatuur omhoog te krijgen :o

http://zooi.oostindie.com/images/16220170104_195904_tn.jpg

Eerste gebruik
In de dagen na de installatie natuurlijk flink lopen spelen met onze nieuw aanwinst. Wat een warmte kwam eruit dat apparaat zeg!
Door de actieve ventilatie werd nu niet alleen het hoekje waar de kachel staat warm, maar zelfs tot in de keuken liep je tegen een muur van warmte op. Wanneer de pelletkachel uit gaat, kan hij tot nog een half uur daarna actief nadraaien om alle restwarmte uit de kachel de woning in te blazen.
Ik was in mijn nopjes met deze zee van warmte. Ik heb het dan ook krap een week volgehouden om er met mijn tengels af te blijven, maar daarna de knoop doorgehakt : de pelletkachel krijgt een ESP8266 om zo door mijn domotica systeem aangestuurd te kunnen worden. De stadsverwarming gaat dicht en de pelletkachel neemt de gehele benedenverdieping voor zijn rekening.
De eerste dagen zijn natuurlijk spannend (start zo'n ding wel goed op als je er niet bij bent?) maar al snel was het vertrouwd en heerlijk om 's ochtends beneden te komen in een warme woonkamer met een heerlijk brandende kachel :)

Omdat deze pelletkachel veel meer warmte geeft in een kort tijdsbestek dan ik normaal met mijn radiators haalde was het niet langer nodig verwarming aan te sturen op basis van een standaard weekschema.
Al snel stapte ik dus over op aansturen op basis van aanwezigheid. Iemand thuis? Dan mag het 20 graden zijn. Iemand thuis, na 22:00 en woonkamer verlichting uit? Laat maar zakken tot 16 graden.
Vanaf 5 uur in de ochtend mag het dan weer 20 graden worden (mits iemand thuis).
Zodra iedereen in de loop van de dag weg is zakt het weer terug naar 17 graden.
In februari vorig jaar waren we een weekend weg, ik heb de thermostaat toen bij vertrek op 10 graden gezet zodat het hele weekend niet verwarm werd.
De maandagochtend vlak voor vertrek was het 13,75 graden in de woonkamer :o Op afstand de pelletkachel gestart en laten verwarmen. Tegen de tijd dat ik rond 12 uur 's middags de oprit op reed was het 20,75 :Y) In een kleine 3 uur tijd de woonkamer met 7 graden opgestookt.

Stookgedrag na een tijd experimenteren
Elke pelletkachel is anders en elke fabrikant heeft weer een andere manier van aansturen van de pelletkachel.
Vrijwel elke moderne pelletkachel kan minimaal verwarmen op basis van temperatuur. Zet de pelletkachel aan, stel een gewenste temperatuur in en hij zal de boel opwarmen. Is de temperatuur bereikt dan zijn een aantal scenarios mogelijk (afhankelijk van zowel de instelling als het merk en type). De kachel kan simpelweg stoppen met de aanvoer van pellets. Het vuur zal dan doven en het verwarmen stopt hiermee.
Ook kan de kachel gaan moduleren: hij houd het vuur brandend maar niet op vol vermogen. Hij zorgt dat de behaalde temperatuur behaald word.
Ook hebben de meeste pelletkachels wel een mogelijkheid om een weekschema te programmeren, zodat op gezette tijden het een bepaalde temperatuur is. Dit komt nog het dichtst bij een normale situatie met een wandthermostaat en een CV ketel.

Mijn pelletkachel kan alle bovenstaande opties : stoken tot een bepaalde temperatuur en dan uitgaan, stoken tot een bepaalde temperatuur en dan moduleren en uiteraard een voorgeprogrammeerd weekschema.
Ik he besloten geen van deze opties te gebruiken. De kachel staat standaard ingesteld op een temperatuur die hij normaal nooit bereikt (25 graden bijvoorbeeld).
Mijn domotica systeem stuurt, op basis van verschillende parameters de kachel aan. Wanneer het te koud is gaat de kachel aan en blijft net zolang stoken tot het domotica systeem vind dat de doeltemperatuur behaald is (en dus niet tot de pelletkachel dat vind).
Wanneer mijn pelletkachel uitgezet word, kan hij soms tot wel 3 kwartier daarna nog restwarmte uitblazen.
Ik heb dus een aantal extra voorwaarden verbonden aan het aan en uit mogen zetten van de pelletkachel:
- De pelletkachel mag pas aan wanneer deze minimaal 1 uur lang uitstaat. Ongeacht hoeveel graden het is (tijd heeft dus voorrang op de omgevingstemperatuur)
- De pelletkachel mag pas uit wanneer deze minimaal 1 uur aan staat. Ongeacht hoeveel graden het is (tijd heeft dus wederom voorrand op de omgevingstemperatuur)
- Wanner de pelletkachel aan gezet word, en de te overbruggen temperatuur tussen omgevingstemperatuur en doeltemperatuur is meer dan 2,5 graden dan word de zogenoemde powermodus met +1 opgehoogd voor 1 uur lang

Over de zogenoemde powermodus: mijn pelletkachel heeft een maximaal vermogen van 13 kw. Dit is verdeeld over 5 standen. Stand 1 is het laagst, stand 5 is het hoogst.
In de praktijk is stand 2 meer dan genoeg. Wil je snel veel warmte dan zet je deze modus een standje hoger. Hoe hoger de stand, hoe hoger het verbruik in pellets en hoe harder de kachel zijn warmte naar buiten blaast.
Heel eerlijk gezegd : deze kachel kan zo f*cking heet branden dat ik nog nooit voorbij stand 4 ben durven gaan :o

Verbruik
Mijn jaarafrekening voor warmtegebruik (ik heb stadsverwarming) vind elk jaar plaats in de laatste dagen van februari.
Het eerste jaar met de pelletkachel was nog even zoeken naar het gebruik in de praktijk, afstemmen van domotica op de pelletkachel ed.
In de praktijk blijkt dat ik maximaal 1 zak van 14 kilo pellets op een dag verbruik. Met maximaal bedoel ik : het is goed koud buiten en er is de hele dag iemand thuis. Overall gezien ligt het verbruik soms aardig lager.
In de periode van 1-1-2017 t/m 28-2-2017 (dag 1 pelletkachel t/m dag van afrekening) heb ik 42 zakken a 14 kilo gebruikt.

Zojuist heb ik wederom de stand van mijn warmtemeter moeten doorgeven en heb ik dus een volledig jaar met pelletkachel gedaan.
Over de periode 1-3-2017 t/m 28-2-2018 heb ik 99 zakken a 14 kilo gebruikt.
Kijk ik naar mijn historische data van jaarafrekeningen dan heb ik ongeveer 25 gigajoule miner verbruikt ten opzichte van een zelfde periode waarin geen pelletkachel gebruikt werd.
Die 25 gj zou mij bij de Nuon ongeveer 543 euro gekost hebben.
Voor de 1386 kilo pellets heb ik ongeveer 406,- betaald. Een besparing van 137 euro.

Nu hoor ik de gemiddelde betweterige tweaker al mopperen : je vergeet je aanschafkosten van de kachel en de verbouwingskosten. Dat klopt. Zoals ik al aangaf aan het begin van deze post heb ik altijd al een houtkachel gehad en was ik niet van plan deze weg te doen. Als ik al had besloten de kachel te verwijderen had ik minimaal de kosten gehad voor het weer in orde brengen van de muren, maar een nieuwe haard zou er sowieso al komen.
Daarnaast heb ik ook niet meegerekend dat ik in het jaar waar ik mee vergelijk, ik wel gewoon hout heb gestookt in de houtkachel. Dat hout heeft natuurlijk ook geld gekost.

Stook je nu wel of niet je hele huis op de pelletkachel?
Wij zijn een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen. In principe verwarmen wij alleen de woonkamer en de aangrenzende open keuken. Op de slaapkamers (en andere kamers) staat de radiator altijd dicht. Enige uitzondering : de badkamer.
Normaal was de badkamer altijd wel warm, als de woonkamer met stadsverwarming werd verwarmd werd de radiator in de badkamer automatisch ook warm. Doordat de radiators in de woonkamer dicht staan, en mijn domotica systeem de stadsverwarming niet meer open zet werd de badkamer ook niet meer warm.
Ik heb dit opgelost door de badkamer 1 uur aan te laten springen op het moment dat er iemand na 5 uur 's ochtends beneden komt.
In de avond gaat de badkamer ook 1 uur aan, maar dat is tot nu toe eigenlijk op basis van zelf even met de app een knopje indrukken.
Al het overige warmteverbruik komt door het gebruik van warm tapwater (handen wassen, douchen etc).

Waar vind ik meer informatie over een pelletkachel?
Zolang je pellet goed spelt (en dus niet 'pallet' ;) ) kom je met google aal een heel eind. Uiteraard is er ook een topic voor pelletkachels op het forum : Het pelletkachel topic

Volgende: Project qnap.zip 02-'21 Project qnap.zip
Volgende: Build your own Pimatic GUI - with template 02-'17 Build your own Pimatic GUI - with template

Reacties


Door Tweakers user marowi, donderdag 1 maart 2018 09:42

Die kosten trek je er denk niet uit als je ook meerekent dat de schoorsteen geveegd moet worden en je de pellets moet ophalen / laten versturen en dergelijke. Maar wel fijn dat je nog steeds een vuurtje hebt natuurlijk.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 1 maart 2018 09:53

vegen schoorsteen is ~40,- p/j door erkend bedrijf, dat maakt het verschil ook niet

Door Tweakers user Koffie, donderdag 1 maart 2018 09:55

marowi schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 09:42:
Die kosten trek je er denk niet uit als je ook meerekent dat de schoorsteen geveegd moet worden en je de pellets moet ophalen / laten versturen en dergelijke. Maar wel fijn dat je nog steeds een vuurtje hebt natuurlijk.
Die schoorsteen had ik met een haard ook al moeten vegen, dit zijn dus gewoon bekende vaste lasten die ik altijd al heb/had.
De kosten van transport van de pellets is overigens wel in mijn berekening meegenomen.

Door Tweakers user Snuffel, donderdag 1 maart 2018 10:03

Leuk zo'n kachel. Heb er ook wel eens over zitten denken om zo'n ding aan te schaffen, maar is er tot nu toe niet van gekomen.

Waar sla jij je pellets op? Neem aan dat je toch wel een zak of 100 op voorraad wil hebben?

Door Tweakers user Koffie, donderdag 1 maart 2018 10:08

Snuffel schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 10:03:
Leuk zo'n kachel. Heb er ook wel eens over zitten denken om zo'n ding aan te schaffen, maar is er tot nu toe niet van gekomen.

Waar sla jij je pellets op? Neem aan dat je toch wel een zak of 100 op voorraad wil hebben?
Ik heb het voordeel dat ruimte geen groot probleem is voor mij. In een hobbykamer kan ik met gemak een pallet van 56 zakken (784 kilo) kwijt.

Door Tweakers user Ellentje23, donderdag 1 maart 2018 11:24

Wordt vervolgd over een paar jaar....pelletkachel ia verboden!
Ook de pelletkachel zorgt voor een flinke luchtverontreiniging. Lees maar na bij het Longfonds. Houtkachels en pelletkachels zorgen voor kankerverwekkende luchtverontreiniging. Ook binnenshuis!

Door Tweakers user Koffie, donderdag 1 maart 2018 11:35

Ellentje23 schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 11:24:
Wordt vervolgd over een paar jaar....pelletkachel ia verboden!
Ook de pelletkachel zorgt voor een flinke luchtverontreiniging. Lees maar na bij het Longfonds. Houtkachels en pelletkachels zorgen voor kankerverwekkende luchtverontreiniging. Ook binnenshuis!
Een dergelijke reactie was natuurlijk te verwachten .. al kwam hij sneller dan ik dacht ;)
Zolang de overheid bij bosjes jaarlijks subsidie tegen pelletkachels aan gooit zal het wel los lopen.

Overigens voel ik mij wel vereerd dat je speciaal voor deze reactie een account hebt aangemaakt op Tweakers :Y)

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 maart 2018 11:37]


Door Tweakers user Ellentje23, donderdag 1 maart 2018 12:05

Ja toch!

De subsidies waren een verkeerde inschatting.

Als je denkt dat het wel losloopt lees jij geen kranten 😁

Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 1 maart 2018 12:44

Op wat voor manier heb je de ESP8266 aan de kachel gehangen? Zit er een RS232-TTL bus op ofzo?

Door Tweakers user incmve, donderdag 1 maart 2018 13:02

Ellentje23 schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 12:05:
Ja toch!

De subsidies waren een verkeerde inschatting.

Als je denkt dat het wel losloopt lees jij geen kranten 😁
Precies, het staat in de krant dus het is waar!

Door Tweakers user Koffie, donderdag 1 maart 2018 13:06

Ellentje23 schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 12:05:
Ja toch!

De subsidies waren een verkeerde inschatting.

Als je denkt dat het wel losloopt lees jij geen kranten 😁
Vroeger gebruikte ik de kranten om mijn haard mee aan te steken. Sinds ik een door de overheid gesubsidieerde * pelletkachel heb is dat niet meer nodig en heb ik mijn abonnement dus opgezegd op de televaag :Y)

* Dezelfde subsidie op pelletkachels die de overheid in de laatste weken van 2017 heeft verlengd voor 2018 ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 maart 2018 13:07]


Door Tweakers user Koffie, donderdag 1 maart 2018 13:07

ThinkPad schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 12:44:
Op wat voor manier heb je de ESP8266 aan de kachel gehangen? Zit er een RS232-TTL bus op ofzo?
Ik heb alle signalen van de infrarood afstandsbediening opgevangen en zend deze met een IRLED weer uit naar de kachel :+

Door Tweakers user Snuffel, donderdag 1 maart 2018 14:00

Ach, de mensheid stookt slechts 500.000 jaar op hout en slechts sinds de laatste eeuw zijn er alternatieven bij gekomen.
Houtstoken is zo erg nog niet...

Door Tweakers user SeenD, donderdag 1 maart 2018 21:56

Hoe zit het met de rook van een pelletkachel?
Mijn moeder heeft astma en altijd last als mensen in de late zomer of vroege zomer de vuurkorven in de fik steken of in de winter wanneer mensen de haarden aansteken.

Door Tweakers user ybos, donderdag 1 maart 2018 22:03

Leuke blog om te lezen!

Door Tweakers user Koffie, donderdag 1 maart 2018 22:05

SeenD schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 21:56:
Hoe zit het met de rook van een pelletkachel?
Mijn moeder heeft astma en altijd last als mensen in de late zomer of vroege zomer de vuurkorven in de fik steken of in de winter wanneer mensen de haarden aansteken.
Ik zal niet beweren dat een pelletkachel volledig schoon is, maar het is iig stukken schoner en efficiënter dan een houtkachel of vuurkorf.

Als ik vroeger bij thuiskomst uit de auto stapte kon ik ruiken dat mijn houtkachel stond te branden. Als ik nu thuiskom (of in de tuin loop) kan ik niet ruiken of de pelletkachel aan of uit is (wel of de buurman zijn haard aan heeft of niet trouwens :P ).

Door Tweakers user BroederM, vrijdag 2 maart 2018 03:12

De vraag is waarom je altijd een houtkachel heb gehad?

Een pelletkachel heeft namelijk geen visueel "vuurspel" zoals we een houtkackel of openhaard dit wel heeft.
En kwa geluid zal er geen "knetteren" hoorbaar zijn zoals bij een openhaard. (bij een houtkachel hoor je dit ook bijna niet)

Dus waarom wilde je altijd een houtkachel?

Als je het mij vraagt is het de droge warmte die een haard bijzonder maakt t.o.v. van een c.v.

Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 2 maart 2018 10:08

BroederM schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 03:12:

Dus waarom wilde je altijd een houtkachel?

Als je het mij vraagt is het de droge warmte die een haard bijzonder maakt t.o.v. van een c.v.
Misschien de directe infrarood verwarming van het vuur?
Nog mooier geweest was speksteenmuur om de warmte nog langer vast te houden.
14 kg op een dag, wtf!? Of lijkt dat maar veel?

Door Tweakers user WD-41, vrijdag 2 maart 2018 10:29

Bedankt voor deze post, je beantwoord veel vragen die ik al een tijdje had. Leuk geschreven ook!

Door Tweakers user JAHRASTAFARI, vrijdag 2 maart 2018 10:46

Snuffel schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 14:00:
Ach, de mensheid stookt slechts 500.000 jaar op hout en slechts sinds de laatste eeuw zijn er alternatieven bij gekomen.
Houtstoken is zo erg nog niet...
Alleen zijn we nu met 7,5 miljard mensen.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 11:22

PcDealer schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 10:08:
[...]
14 kg op een dag, wtf!? Of lijkt dat maar veel?
Let wel : deze pelletkachel is de enige vorm van verwarming voor de volledige beneden verdieping.

http://zooi.oostindie.com/images/939pellet.png

Waarbij de pelletkachel staat op de plek van het blauwe vierkantje
Totale te verwarmen oppervlakte is circa 56 m2

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 maart 2018 13:00]


Door Tweakers user Erwin_Br, vrijdag 2 maart 2018 11:55

Hoe vaak moet je het pellet reservoir handmatig bijvullen?

Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 2 maart 2018 12:16

PcDealer schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 10:08:
[...]
Misschien de directe infrarood verwarming van het vuur?
Nog mooier geweest was speksteenmuur om de warmte nog langer vast te houden.
14 kg op een dag, wtf!? Of lijkt dat maar veel?
Kun je uitrekenen hè, we zitten hier op Tweakers.
Hoeveel kJ komt er vrij bij het verbranden van 1 kg pellets;
Hoeveel liter aardgas moet je verstoken voor diezelfde warmte;
heb je dan meer of minder pellets verstookt?

Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 2 maart 2018 12:17

BroederM schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 03:12:
De vraag is waarom je altijd een houtkachel heb gehad?

Een pelletkachel heeft namelijk geen visueel "vuurspel" zoals we een houtkackel of openhaard dit wel heeft.
Nee? Volgens mij wel, er zit toch gewoon een raampje in?
Alleen een pelletketel is helemaal dicht, daar zie je niets branden.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 12:49

Hkuit schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 12:16:
[...]

Kun je uitrekenen hè, we zitten hier op Tweakers.
Hoeveel kJ komt er vrij bij het verbranden van 1 kg pellets;
Hoeveel liter aardgas moet je verstoken voor diezelfde warmte;
heb je dan meer of minder pellets verstookt?
Probleem bij mij is : stadsverwarming. En daar word weer met gigajoules gerekend. Feit voor mij is : onder de streep zijn mijn kosten lager EN ik spendeer een bak minder euro's naar de oplichters van de Nuon :Y)

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 13:04

BroederM schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 03:12:
De vraag is waarom je altijd een houtkachel heb gehad?

Een pelletkachel heeft namelijk geen visueel "vuurspel" zoals we een houtkackel of openhaard dit wel heeft.
En kwa geluid zal er geen "knetteren" hoorbaar zijn zoals bij een openhaard. (bij een houtkachel hoor je dit ook bijna niet)

Dus waarom wilde je altijd een houtkachel?

Als je het mij vraagt is het de droge warmte die een haard bijzonder maakt t.o.v. van een c.v.
Houtkachel voorheen voornamelijk inderdaad voor de fijne warmte, gezelligheid en alles wat daarbij komt kijken.
Een aantal van die zaken raak je kwijt bij overstap naar pelletkachel. Even een blokje hout op het vuur gooien en de boel weer even opstoken is er niet meer bij.
Inmiddels heeft de pelletkachel een totaal andere rol gekregen in ons huishouden: verwarmen van de woonkamer op een zeer efficiënte manier met lagere kosten, meer comfort, meer invloed op verbruik en minder kosten naar stadsverwarming.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 13:07

Erwin_Br schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 11:55:
Hoe vaak moet je het pellet reservoir handmatig bijvullen?
Maximaal 1 keer per dag, afhankelijk van aanwezigheid (hele dag met gezin thuis, of iedereen op school/werk?) en de buitentemperatuur.
Afgelopen week heeft het dag en nacht gevroren EN was mijn vrouw met kinderen de hele week thuis ivm schoolvakantie. Dan zit je al snel op 14 kilo (1 zak) per 24 uur.

Door Tweakers user orf, vrijdag 2 maart 2018 13:25

Zou je niet van de stadswarmte afwillen? Mijn beeld met stadswarmte is dat het duur is en dat je een hoop vastrecht betaalt. De badkamer zou ook goed te verwarmen zijn met IR-panelen.
Warmwater komt nu al uit een boiler of doorstroomapparaat denk ik?

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 13:39

Hkuit schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 12:16:
[...]

Kun je uitrekenen hè, we zitten hier op Tweakers.
Hoeveel kJ komt er vrij bij het verbranden van 1 kg pellets;
Hoeveel liter aardgas moet je verstoken voor diezelfde warmte;
heb je dan meer of minder pellets verstookt?
- Door gebruik van een pelletkachel verbruik ik 25 gigajoule minder dan een zelfde periode zonder pelletkachel.
- 1 kilo pellets heeft gemiddeld een calorische waarde van circa 18 megajoule

Om die 25 gigajoule niet af te nemen bij de stadsverwarming heb ik 1386 kilo pellets gebruikt. Dit zou dan een totale hoeveelheid energie van 1386 x 18 = 24948 megajoule = 24,95 gigajoule betekenen.
Als ik uit ga van wat berekeningen op internet zou dit overeenkomen met 723 kuub gas, maar daar durf ik mijn vingers niet aan te branden omdat ik al een jaar of 14 zonder gas leef.
Het verbruik in gigajoule lijkt elkaar dus nauwelijks te ontlopen (had ik niet verwacht).
Mijn winst komt echter vooral door de kostprijs van 1 gigajoule.

De tarieven voor 1 gigajoule bij de Nuon zijn per 1-1-2018 22,94 , wanneer ik die 25 gigajoule bij de Nuon had afgenomen was ik dus 573,50 kwijt geweest.
Pellets koop ik niet per kilo, maar per pallet van 56 zakken. Die 1386 killo staat gelijk aan 99 zakken. Gemiddeld heb ik 4,12 per zak betaald. Voor het verbruik van 1386 kilo / 99 zakken heb ik 407,88 betaald.

In principe kun je dus stellen dat ik bij eenzelfde verbruik in gigajoule ik onder de streep goedkoper uit was. Je zou hier nog verder mee kunnen gaan rekenen, want een pelletkachel gebruikt ook nog eens stroom. Als ik even vlug naar wat grafieken van mijn kwh verbruik kijk op momenten dat de pelletkachel brand: circa 275 watt voor de eerste 10 minuten bij opstart, daarna gemiddeld 40 watt tijdens het verwarmen.
Dan moet je echter ook meenemen dat ik per jaar toch wel zo'n 250 tot 300 euro spendeerde aan commercieel haardhout (in de periode dat ik dus 25 gigajoule stadsverwarming afnam).

Een zuivere 1 op 1 vergelijking maken is zoals je ziet best moeilijk. Voor mij is het in ieder geval een zekere zaak : meer comfort, minder afhankelijk van stadsverwarming monopolie en lagere kosten.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 13:55

orf schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 13:25:
Zou je niet van de stadswarmte afwillen? Mijn beeld met stadswarmte is dat het duur is en dat je een hoop vastrecht betaalt. De badkamer zou ook goed te verwarmen zijn met IR-panelen.
Warmwater komt nu al uit een boiler of doorstroomapparaat denk ik?
Dolgraag zelfs!
Probleem is echter : stadsverwarming zorgt niet alleen voor ruimteverwarming (radiator) maar tevens voor warm tapwater. Als ik dus volledig van stadsverwarming af wil, moet ik een stabiele oplossing vinden voor warm water.
Als een keertje de pelletkachel om welke reden dan ook niet werkt (bug in mijn domotica systeem, voorraadbak van de pellets in de pelletkachel is op, etc.) is dat geen man overboord. Storing verhelpen en de pelletkachel aanzetten en binnen een half uur begint het aangenaam te worden.
Dat word een stuk anders wanneer je staat te douchen. Je wil niet eerst 15 minuten wachten voor het water eens aangenaam is. Je wil ook niet beperkt zijn in de totale douchetijd. En je wil al helemaal niet halverwege het douchen ineens koud water krijgen.

Voordat ik volledig van de stadsverwarming kan gaan zal daar dus een oplossing voor moeten komen. Wil je dat allemaal in 1 klap realiseren dan mag je een flinke zag geld neerleggen.

Voor de afname van stadsverwarming van het afgelopen jaar zal ik ongeveer 537 euro moeten betalen.
De vaste lasten voor stadsverwarming over datzelfde jaar zullen nog eens 466,- euro bedragen.
Bijna de helft van mijn stadsverwarming bestaat nu dus uit vaste lasten.

Een doorstroomboiler voor warm tapwater is een mogelijkheid, echter weet ik niet of in de praktijk de kosten van stroom hoger of lager uitvallen dan bij opwarming via stadsverwarming.
Als backup zou je zo'n zelfde doorstroomboiler ook nog eens kunnen gebruiken voor opwarmen van radiatorwater.
Een beetje doorstroomboiler doet toch wel zo'n 13 kwh als je er ook mee wil kunnen douchen.

Anders gezegd : Ik ben nu zo'n 1000 euro per jaar kwijt aan stadsverwarming. Kan ik voor datzelfde bedrag ook AL mijn water middels stroom opwarmen?
Met de prijs die ik nu betaal aan mijn energieleverancier kan ik voor dat geld ongeveer 5000 kwh afnemen.
Kan ik daarvan douchen, handen wassen en andere vormen van warm water gebruik betalen? Geen idee eerlijk gezegd.

Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 2 maart 2018 13:56

723 kuub is bijna mijn jaarverbruik voor label A woning met 90 vierkante meter oppervlakte en HR107 cv + 90 l zonneboiler.

Door Tweakers user baszie, vrijdag 2 maart 2018 15:56

Koffie schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 09:55:
[...]

Die schoorsteen had ik met een haard ook al moeten vegen, dit zijn dus gewoon bekende vaste lasten die ik altijd al heb/had.
De kosten van transport van de pellets is overigens wel in mijn berekening meegenomen.
Als je makkelijk bij je schoorsteen komt kun je natuurlijk ook zelf een veegsetje aanschaffen voor nog minder dan die 40 euro. Is slechts een stukje touw en een borstel. De argumenten dat je dan niet verzekerd bent bij eventuele brand zijn onzin. (1) Even fotootje maken als je aan het vegen bent op het dak en (2) Je zult uberhaupt nooit brand krijgen als je geregeld veegt. Met een eigen set doe ik het tegenwoordig vaker dan vroeger.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 17:09

baszie schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 15:56:
[...]


Als je makkelijk bij je schoorsteen komt kun je natuurlijk ook zelf een veegsetje aanschaffen voor nog minder dan die 40 euro. Is slechts een stukje touw en een borstel. De argumenten dat je dan niet verzekerd bent bij eventuele brand zijn onzin. (1) Even fotootje maken als je aan het vegen bent op het dak en (2) Je zult uberhaupt nooit brand krijgen als je geregeld veegt. Met een eigen set doe ik het tegenwoordig vaker dan vroeger.
Interessant .. ik heb een plat dak dus an sich moet het niet moeilijk zijn idd.
Toch eens vragen hoe dat zit. Ik weet dat het idd niet zo verplicht is als men denkt, alleen is het een beetje als winterbanden : als je een schoorsteenbrand krijgt en die had je kunnen voorkomen door te vegen dan ben je de sjaak.

Door Tweakers user wiggerd, vrijdag 2 maart 2018 17:10

Leuk stukje hoor! Wij hebben 6 jaar geleden een tuinkamer laten aanbouwen. 21 vierkante meter erbij, pelletkachel erin en die stookt nu op de keuken na alles beneden. De hete lucht verwarming heb ik nu alleen voor de keuken en voor boven. Gevolg ; veel lager gasverbruik, en zelfs een lagere energie rekening, ondanks de uitbouw van de tuinkamer :)

Door Tweakers user Anoniem: 474132, vrijdag 2 maart 2018 18:35

Verschrikkelijk, houtkachels. Dat kan zometeen echt niet meer ivm de luchtverontreiniging.

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 2 maart 2018 18:40

alfredjodocus schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 18:35:
Verschrikkelijk, houtkachels. Dat kan zometeen echt niet meer ivm de luchtverontreiniging.
Los van het feit dat deze post over pelletkachels gaat ipv houtkachels, vertel .. wat doe ik anders dan de energiemaatschappijen over heel Nederland doen met hun stadsverwarming centrales?

Door Tweakers user Gizz, zaterdag 3 maart 2018 10:59

Koffie schreef op vrijdag 2 maart 2018 @ 18:40:
[...]
Los van het feit dat deze post over pelletkachels gaat ipv houtkachels, vertel .. wat doe ik anders dan de energiemaatschappijen over heel Nederland doen met hun stadsverwarming centrales?
Qua luchtvervuiling: De warmte van stadsverwarming kan afkomstig zijn van aardgas of het kan restwarmte zijn van industrie. Aardgas zorgt niet voor ultrafijn stof voor zover ik weet, voor restwarmte wordt niets extra's verbrand. Daarnaast heb je natuurlijk de afvalverbrandingsinstallaties die zorgen voor warmte en ultrafijn stof.

Je zou kunnen zeggen dat het niet uitmaakt of er ultra fijnstof uit je schoorsteen thuis komt of uit een biomassacentrale / afvalverbrandingsinstallatie. Er is echt één grote maar: de concentraties ultra fijnstof nemen snel af als je verder van de bron bent verwijderd. Na 150 meter is de concentratie met 80% afgenomen, zie bijvoorbeeld pagina 18 in dit document. Een afvalverbrandingsinstallatie aan de rand van de stad zal dus niet tot nauwelijks voor een verhoogde concentratie ultrafijn stof in een woonomgeving zorgen. Thuis hout verbranden in een pelletkachel is de allerslechtste locatie met betrekking tot ultrafijn stof in een woonomgeving.

Door Tweakers user GarBaGe, zaterdag 3 maart 2018 11:01

Koffie schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 11:35:
[...]

Een dergelijke reactie was natuurlijk te verwachten .. al kwam hij sneller dan ik dacht ;)
Zolang de overheid bij bosjes jaarlijks subsidie tegen pelletkachels aan gooit zal het wel los lopen.

Overigens voel ik mij wel vereerd dat je speciaal voor deze reactie een account hebt aangemaakt op Tweakers :Y)
In verhouding tot aardgas, is bijna alles slechter wat je zelf brand.
Stadverwarming heeft als voordeel dat de verontreiniging aan het einde van je straat gebeurd.
Echter aardgas is wel fossiel, terwijl pellets duurzamer kunnen zijn (mits niet per stookolie boot uit Amerika afkomstig is).
"de" oplossing voor duurzaam stoken is er nog niet en in grote steden wil je niet iedereen op hout laten stoken ivm luchtvervuiling.

Door Tweakers user Koffie, zaterdag 3 maart 2018 11:31

Gizz schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 10:59:
[...]

Qua luchtvervuiling: De warmte van stadsverwarming kan afkomstig zijn van aardgas of het kan restwarmte zijn van industrie. Aardgas zorgt niet voor ultrafijn stof voor zover ik weet, voor restwarmte wordt niets extra's verbrand. Daarnaast heb je natuurlijk de afvalverbrandingsinstallaties die zorgen voor warmte en ultrafijn stof.

Je zou kunnen zeggen dat het niet uitmaakt of er ultra fijnstof uit je schoorsteen thuis komt of uit een biomassacentrale / afvalverbrandingsinstallatie. Er is echt één grote maar: de concentraties ultra fijnstof nemen snel af als je verder van de bron bent verwijderd. Na 150 meter is de concentratie met 80% afgenomen, zie bijvoorbeeld pagina 18 in dit document. Een afvalverbrandingsinstallatie aan de rand van de stad zal dus niet tot nauwelijks voor een verhoogde concentratie ultrafijn stof in een woonomgeving zorgen. Thuis hout verbranden in een pelletkachel is de allerslechtste locatie met betrekking tot ultrafijn stof in een woonomgeving.
Wij hebben hier vlakbij een wijk die in aanbouw is. Al jaren in aanbouw want de verkoop van vrije kavels daar heeft een flinke klap gekregen tijdens de 'recessie'.
Omdat het nog steeds niet 100% af is, weigert de Nuon daar alles permanent op stadsverwarming aan te sluiten.
Er staat dus een mini-stadsdverwarming-station daar met een silo pellets, dag en nacht te stoken voor die wijk.
Maar, we blijven volhouden dat stadsverwarming zo supergroen is hoor :o

En voor de rest, om heel eerlijk te zijn: het interesseert mij geen ene reet.
De overheid dwingt mij tot de keuze van een pelletkachel. Enerzijds vanwege het feit dat ze de hand boven het hoofd van partijen als de Nuon blijven houden door het toestaan van een verplichte monopolie op stadsverwarming en anderzijds door het strooien met subsidie op pelletkachels.
Stadsverwarming is niet groen, stadsverwarming *kan* mogelijkerwijs goedkoper zijn dan gas echter kiest de overheid er met de warmtewet voor om slachtoffers van stadsverwarming blauw te laten betalen aan de Nuon en consorten door het toe te staan dat de prijs onnodig hoog word gehouden ten gunste van de stadsverwarming verdeler.

Door Tweakers user Gizz, zaterdag 3 maart 2018 12:21

Koffie schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 11:31:
[...]

Er staat dus een mini-stadsdverwarming-station daar met een silo pellets, dag en nacht te stoken voor die wijk.
Maar, we blijven volhouden dat stadsverwarming zo supergroen is hoor :o
Wie is we? Het lijkt me ook handig om onderscheid te maken tussen de verschillende aspecten van een warmte of energiebron. Met groen wordt veelal bedoelt dat het duurzaam is met het oog op broeikasgassen en hernieuwbare grondstoffen. Ik antwoordde op je vraag over luchtvervuiling, dat is iets anders.

Verder lijkt deze tijdelijke oplossing van Nuon inderdaad verre van ideaal. Maar tijdelijke oplossingen middenin een woonwijk lijken mij (heb zelf geen stadswarmte of ervaring daarmee) geen gemiddelde afspiegeling te zijn van stadswarmte in Nederland.
En voor de rest, om heel eerlijk te zijn: het interesseert mij geen ene reet.
Dat kan. Wat het voor mij wel lastig maakt is dat je niet alleen zelf last heb van het ultrafijn stof (eigen keuze), maar dat je er ook voor kiest dat je buurtbewoners er last van hebben. Dat is mijns inziens niet sociaal, zeker omdat er alternatieven zijn. Als je dicht op elkaar woont vind ik het prettig en gezonder om op dit vlak rekening met elkaar te houden, ook al is er nog geen regelgeving.
De overheid dwingt mij tot de keuze van een pelletkachel. Enerzijds vanwege het feit dat ze de hand boven het hoofd van partijen als de Nuon blijven houden door het toestaan van een verplichte monopolie op stadsverwarming en anderzijds door het strooien met subsidie op pelletkachels.
Nu schets je alsof je eigenlijk geen andere keuze hebt. Is dat niet te zwart-wit gesteld? Ik neem aan dat het bekend was dat deze woning aangesloten was op stadverwarming voordat je deze kocht. Het is jouw keus dat je naast (of in plaats van) je stadsverwarming een andere warmtebron wil. Bij het merendeel van de huishoudens aangesloten op stadswarmte wordt deze keus niet gemaakt, iets wat ik wel zou verwachten als je eigenlijk niet anders kan en gedwongen wordt.

Verder zijn er wat mij betreft prima alternatieven voor stadsverwarming of hout stoken. Zelf wil ik overgaan van een CV-ketel naar een lucht/water-warmtepomp. Verzorgt ook warm tapwater, erg efficiënt, kan koelen in de zomer, hoef geen pellets te bestellen en bij te vullen. En ik veroorzaak geen enkele extra uitstoot van ultrafijn stof bij mij in de wijk.

Ik zeg niet dat iedereen nu direct een warmtepomp moet kopen, het ligt allemaal genuanceerder. Maar doen alsof je bijna niet anders kan dan een pelletkachel aanschaffen , terwijl de meeste huishoudens met stadsverwarming in de praktijk zonder pelletkachel kunnen, lijkt mij zwaar aangezet. Ik snap helemaal dat je het mooie techniek vindt (zeker gekoppeld aan je domotica!), houdt van vuur enzovoorts. Allemaal prima overwegingen om een pelletkachel te nemen, zeker als je de luchtkwaliteit in je buurt voor jezelf en anderen niet interessant vindt. Maar toch niet omdat je gedwongen wordt?

Door Tweakers user Koffie, zaterdag 3 maart 2018 13:21

We is in mijn geval de Nuon met zijn stadsverwarming.
Het lijkt me ook handig om onderscheid te maken tussen de verschillende aspecten van een warmte of energiebron. Met groen wordt veelal bedoelt dat het duurzaam is met het oog op broeikasgassen en hernieuwbare grondstoffen. Ik antwoordde op je vraag over luchtvervuiling, dat is iets anders.

Verder lijkt deze tijdelijke oplossing van Nuon inderdaad verre van ideaal. Maar tijdelijke oplossingen middenin een woonwijk lijken mij (heb zelf geen stadswarmte of ervaring daarmee) geen gemiddelde afspiegeling te zijn van stadswarmte in Nederland.
Ik gok dat het er al een jaar of 7 a 8 staat voor die wijk. Tijdelijk is dus een groot woord.
Dat het wellicht niet de standaard zal zijn ben ik met je eens, maar dat doet niet af aan het feit dat het wel gebeurd.
Dat kan. Wat het voor mij wel lastig maakt is dat je niet alleen zelf last heb van het ultrafijn stof (eigen keuze), maar dat je er ook voor kiest dat je buurtbewoners er last van hebben. Dat is mijns inziens niet sociaal, zeker omdat er alternatieven zijn. Als je dicht op elkaar woont vind ik het prettig en gezonder om op dit vlak rekening met elkaar te houden, ook al is er nog geen regelgeving.
Je kunt het ook omdraaien : ik heb een paar duizend euro geinvesteerd om bakken minder vervuilend te zijn tov mijn vorige situatie met een houtkachel :Y)
Dicht op elkaar wonen doen we hier niet. Welliswaar woon ik niet ergens in de achterhoek met kilometers vrij zicht, maar ruimte genoeg in een wijk vol vrijstaande woningen.
Nu schets je alsof je eigenlijk geen andere keuze hebt. Is dat niet te zwart-wit gesteld? Ik neem aan dat het bekend was dat deze woning aangesloten was op stadverwarming voordat je deze kocht. Het is jouw keus dat je naast (of in plaats van) je stadsverwarming een andere warmtebron wil. Bij het merendeel van de huishoudens aangesloten op stadswarmte wordt deze keus niet gemaakt, iets wat ik wel zou verwachten als je eigenlijk niet anders kan en gedwongen wordt.
Om heeeel eerlijk te zijn: nee ik wist niet dat er stadsverwarming was in deze woning, maar de aankoop is dan ook iets anders gegaan dan normal het geval is ;)
Waar mijn probleem zit : je moet verplicht stadsverwarming afnemen. Je kan maar moeilijk laten afsluiten, terwijl er een door de overheid vastgesteld tarief word gehanteerd. Zoek eens voor de grap op "stadsverwarming teveel betalen" en huiver. Mocht je echt willen doorgraven: zoek eens op hoe lang een moderne CV-ketel mee gaat in de praktijk en vergelijk dat eens met hoe lang die volgens de ACM/warmtewet mee gaan. Spontaan vinden ze dat je die dingen elke 7 a8 jaar moet vervangen uit mijn hoofd.
Stadsverwarming is een monopolie zonder enige vorm van concurrentie. De prijzen gaan elk jaar omhoog - zelfs de 'huur' van een simpele warmtewisselaar die al jaren in mijn meterkast hangt. En dit alles gesteund door de warmtewet.
De ACM heeft zelfs besloten dat ik, indien ik een CV-ketel zou hebben, ik daar jaarlijks onderhoud op laat plegen. Omdat ik stadsverwarming heb bespaar ik die kosten uit en mag de Nuon dat dus allemaal in zijn berekening voor kosten optellen.
Verder zijn er wat mij betreft prima alternatieven voor stadsverwarming of hout stoken. Zelf wil ik overgaan van een CV-ketel naar een lucht/water-warmtepomp. Verzorgt ook warm tapwater, erg efficiënt, kan koelen in de zomer, hoef geen pellets te bestellen en bij te vullen. En ik veroorzaak geen enkele extra uitstoot van ultrafijn stof bij mij in de wijk.
Daar heb je ook volledig gelijk in. Er zijn legio alternatieven. De ene goedkoper dan de ander, en de ene vervuilender dan de ander.
Maar, en nu reageer ik even als de doodgewone Henk of Ingrid uit de samenleving: onze overheid die wil dat we van het gas af gaan en vind een pelletkachel blijkbaar zo ontzettend schoon, duurzaam en beter dan een houtkachel dat ze zelfs milieusubsidie geven als je er eentje laat installeren. Dan kan het alleen maar goed zijn toch?
Ik zeg niet dat iedereen nu direct een warmtepomp moet kopen, het ligt allemaal genuanceerder. Maar doen alsof je bijna niet anders kan dan een pelletkachel aanschaffen , terwijl de meeste huishoudens met stadsverwarming in de praktijk zonder pelletkachel kunnen, lijkt mij zwaar aangezet. Ik snap helemaal dat je het mooie techniek vindt (zeker gekoppeld aan je domotica!), houdt van vuur enzovoorts. Allemaal prima overwegingen om een pelletkachel te nemen, zeker als je de luchtkwaliteit in je buurt voor jezelf en anderen niet interessant vindt. Maar toch niet omdat je gedwongen wordt?
Ieder huishouden met stadsverwarming kan zonder pelletkachel. Ik ook. Alleen kies ik voor deze alternatieve manier van verwarmen omdat ik mij uitgebuit voel door de Nuon en ook middels dit blog aantoon dat ik het in mijn uppie goedkoper kan dan de Nuon.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 4 maart 2018 16:30

De overheid moet mensen er toe overhalen dat ze hun gasaansluiting de deur uit doen.
Nu zijn er nogal wat mensen gecharmeerd van houtkachels, en een pelletkachel komt daar leuk bij in de buurt. Dus worden er subsidies gegeven op pelletkachels in de hoop dat mensen overstappen.
Een prachtig voorbeeld hoe de overheid met de juiste bedoelingen de plank toch volledig mis kan slaan, natuurlijk.

En zeker als pelletkachels gebruikt worden ter vervanging van stadsverwarming of andere niet-gasgestookte voorzieningen denk ik dat subsidie volstrekt misplaatst is. Zal wel een knappe lobby achtergelegen hebben. Of een minister die zelf een pelletkachel wilde... 8)7

Door Tweakers user Koffie, zondag 4 maart 2018 17:34

Pietervs schreef op zondag 4 maart 2018 @ 16:30:
De overheid moet mensen er toe overhalen dat ze hun gasaansluiting de deur uit doen.
Nu zijn er nogal wat mensen gecharmeerd van houtkachels, en een pelletkachel komt daar leuk bij in de buurt. Dus worden er subsidies gegeven op pelletkachels in de hoop dat mensen overstappen.
Een prachtig voorbeeld hoe de overheid met de juiste bedoelingen de plank toch volledig mis kan slaan, natuurlijk.

En zeker als pelletkachels gebruikt worden ter vervanging van stadsverwarming of andere niet-gasgestookte voorzieningen denk ik dat subsidie volstrekt misplaatst is. Zal wel een knappe lobby achtergelegen hebben. Of een minister die zelf een pelletkachel wilde... 8)7
En de lobby van stadsverwarming dan? ;)
Als stadsverwarming nu een goedkoop alternatief was had ik er wel vrede mee, maar stadsverwarming is overpriced en alle tarieven zijn gebaseerd op "net zo duur als gas" ipv wat kost het nu daadwerkelijk en hoe maak je een gezonde winst met concurrerende prijzen.

Moet jij je eens voorstellen dat de prijs van jouw drinkwater in de woning niet langer is gebaseerd op wat de daadwerkelijke kosten zijn, maar gebaseerd worden op de prijs van flessenwater in de supermarkt. En dan als argument krijgen "de wet zegt dat je nooit meer betaald dan flessenwater uit de winkel, vandaar dat wij 4 cent goedkoper zijn dan de Albert Heijn".
Ohja, je bent natuurlijk wel verplicht dit af te nemen. Concurrentie is er niet (geen open markt) en als je zelf ergens water vandaan gaat halen en dus van je leiding af wil dan mag je een forst bedrag aftikken.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 maart 2018 17:37]


Door Tweakers user Yucon, zondag 4 maart 2018 19:57

Het is moeilijk om nu echt vergelijkbare uitstootcijfers te vinden, maar in een forumpost kwam ik op onderstaande bierviltjesberekening uit. Hieruit blijkt dat de fijnstofuitstoot van een pelletkachel ongeveer 1% van die van een normale houtkachel is. Mocht iemand betere cijfers hebben: graag, maar dit was tot nu toe wat ik kon vinden.

***

verbruik per uur: ca 1 kg
uitstoot PM10: 8 g/GJ (https://www.uwkachel.nl/houtkachels-fijnstof.html)
18MJ per kg pellets, dus 1 GJ is 55 kg (http://www.pelletinfo.net/houtpellets/energie-inhoud)
uitstoot per kg pellets is dus 8/55 = 0,14g per kg en dus per uur.


een euro6 bestelbusje mag 0,005 g PM10 per km uitstoten. Dus van de uitstoot van een uur een pelletkachel op gemiddeld vermogen laten branden kun je volgens de theoretische uitstoot een splinternieuwe bestelbus 28km laten rijden.

Voor vrachtauto's worden de normen anders berekend. Als ik het goed interpreteer ligt voor euro5 vrachtauto's de norm op 0.02 g/kWh wat bij een gemiddeld vermogen van ca 100kWh (conservatief, een uurtje lekker doorrollen op de snelweg, 80km/u) op 0,02x100 = 2 gr. Dat is dus 2/80 = 0,025g PM10/km. Dus om aan die 0,14g te komen moet de vrachtauto alweer volgens het theoretische verbruik 5,6km rijden.

Toegegeven, heel veel natte vingerwerk maar ik denk dat het wel iets van in de buurt komt,

Door Tweakers user Koffie, zondag 4 maart 2018 21:15

Yucon schreef op zondag 4 maart 2018 @ 19:57:
Het is moeilijk om nu echt vergelijkbare uitstootcijfers te vinden
Als ik even vlug google, kom ik op de volgende cijfers van mijn pelletkachel:

Rendement: 94,80 %
Stofemissie: 60 mg/m³

Ongetwijfeld waardes in een lab behaald / op paier, maar hetzelfde geld voor een busje :)

Volgens jouw link doet een houtkachel 113 g/GJ en een pelletkachel <8 g/GJ dat vind ik een behoorlijk verschil.
Uit een andere link van je lees ik dat ze 18 MJ/kg tot 16 MJ/kg pellets rekenen. Ik had al eerder hier gepost dat per fabrieksopgave de pellets die ik gebruik rond de 18 MJ per kg ligt, dus dat komt wel overeen.
Een vlugge google leert mij dat normaal brandhout uiteenloopt van circa 7 MJ/kg tot 12 MJ/kg, afhankelijk van de gekozen houtsoort.
Met mijn houtkachel stookte ik gemiddeld 2m3 strak gestapeld. Uitgaande van eiken gaf dat circa 10 MJ/kg , maar met een stuk lager rendement dan een pelletkachel.

Onder de streep zal iedereen het met me eens zijn dat het rendement en de uitstoot vele malen beter zal zijn tov een houtkachel :)

Door Tweakers user Pietervs, maandag 5 maart 2018 00:04

Koffie schreef op zondag 4 maart 2018 @ 17:34:
[...]

En de lobby van stadsverwarming dan? ;)
Als stadsverwarming nu een goedkoop alternatief was had ik er wel vrede mee, maar stadsverwarming is overpriced en alle tarieven zijn gebaseerd op "net zo duur als gas" ipv wat kost het nu daadwerkelijk en hoe maak je een gezonde winst met concurrerende prijzen.

Moet jij je eens voorstellen dat de prijs van jouw drinkwater in de woning niet langer is gebaseerd op wat de daadwerkelijke kosten zijn, maar gebaseerd worden op de prijs van flessenwater in de supermarkt. En dan als argument krijgen "de wet zegt dat je nooit meer betaald dan flessenwater uit de winkel, vandaar dat wij 4 cent goedkoper zijn dan de Albert Heijn".
Ohja, je bent natuurlijk wel verplicht dit af te nemen. Concurrentie is er niet (geen open markt) en als je zelf ergens water vandaan gaat halen en dus van je leiding af wil dan mag je een forst bedrag aftikken.
Ik heb ook stadsverwarming, dus ben bekend met het fenomeen dat ook wel stadsverarming wordt genoemd.
Want ja, het is te duur. Twee jaar geleden bleek uit een onderzoek, dat bewoners in Utrecht zo'n 8 euro per Gigajoule teveel betaalden in vergelijking tot mensen die op gas stookten. Mijn vriendin en ik verbruikten op dat moment zo'n 8 Gigajoule voor verwarming, wat dus neer kwam op rond de 5,50 euro per maand.
Is niet weinig, maar laten we het niet dramatischer maken dan het is...
Overigens hulden ALLE betrokken partijen (gemeente, Nuon, ACM, politiek) zich massaal in een oorverdovende stilte nadat dat bekend werd.

Maar stadsverwarming heeft het voordeel, dat CO2 en fijnstof op 1 punt opgewekt en uitgefilterd kunnen worden. 1000 huizen met pelletkachels kunnen dat niet.

Het feit dat je moet betalen om van stadsverwarming af te komen is vergelijkbaar met gas: ook daar moeten mensen betalen om er vanaf te komen, hoewel de willekeur daar nog een stuk groter lijkt.

Door Tweakers user Koffie, maandag 5 maart 2018 07:39

Pietervs schreef op maandag 5 maart 2018 @ 00:04:
[...]
Is niet weinig, maar laten we het niet dramatischer maken dan het is...
8 euro per GJ is mijn geval 400,- per jaar teveel (zonder pelletkachel) .. Alleen al in mijn wijk met 40 huizen zou dat met 44 huishoudens 320 euro PER gigajoule zijn.
Overigens hulden ALLE betrokken partijen (gemeente, Nuon, ACM, politiek) zich massaal in een oorverdovende stilte nadat dat bekend werd.
Mijn ervaring bij de Nuon is in ieder geval dat zodra je kritisch bent, en berekeningen onderbouwd je steevast monddood gemaakt word met de uitleg dat alles keurig volgens de warmtewet / ACM is.

Door Tweakers user Yucon, maandag 5 maart 2018 09:14

Koffie schreef op zondag 4 maart 2018 @ 21:15:
[...]

Als ik even vlug google, kom ik op de volgende cijfers van mijn pelletkachel:

Rendement: 94,80 %
Stofemissie: 60 mg/m³

Ongetwijfeld waardes in een lab behaald / op paier, maar hetzelfde geld voor een busje :)

Volgens jouw link doet een houtkachel 113 g/GJ en een pelletkachel <8 g/GJ dat vind ik een behoorlijk verschil.
Uit een andere link van je lees ik dat ze 18 MJ/kg tot 16 MJ/kg pellets rekenen. Ik had al eerder hier gepost dat per fabrieksopgave de pellets die ik gebruik rond de 18 MJ per kg ligt, dus dat komt wel overeen.
Een vlugge google leert mij dat normaal brandhout uiteenloopt van circa 7 MJ/kg tot 12 MJ/kg, afhankelijk van de gekozen houtsoort.
Met mijn houtkachel stookte ik gemiddeld 2m3 strak gestapeld. Uitgaande van eiken gaf dat circa 10 MJ/kg , maar met een stuk lager rendement dan een pelletkachel.

Onder de streep zal iedereen het met me eens zijn dat het rendement en de uitstoot vele malen beter zal zijn tov een houtkachel :)
Misschien had ik het duidelijker moeten zeggen; ik vind geen cijfers waarmee ik het goed met auto's kan vergelijken. De pelletopgave is namelijk voor zover ik heb kunnen zien gewicht per volume, en auto's gewicht per km. Dat laatste is nog wel naar een tijdseenheid terug te rekenen maar aangezien ik, toen tenminste, nergens een duidelijke m3/tijd van een kachel kon vinden werd dat lastig vergelijken.

Door Tweakers user Pietervs, maandag 5 maart 2018 10:21

Koffie schreef op maandag 5 maart 2018 @ 07:39:
[...]

8 euro per GJ is mijn geval 400,- per jaar teveel (zonder pelletkachel) .. Alleen al in mijn wijk met 40 huizen zou dat met 44 huishoudens 320 euro PER gigajoule zijn.


[...]

Mijn ervaring bij de Nuon is in ieder geval dat zodra je kritisch bent, en berekeningen onderbouwd je steevast monddood gemaakt word met de uitleg dat alles keurig volgens de warmtewet / ACM is.
De ACM heeft al vaker aangetoond een stel incompetente miskleunen te zijn. Het feit dat het Nederlandse internet feitelijk verdeeld is over twee bedrijven (KPN en LibertyGlobal) toont dat bijvoorbeeld aan.
Maar ook de politiek blundert in deze: zij hebben de regels opgesteld, maar wel zo ruim dat de ACM de ruimte heeft om hun gepruts voort te kunnen zetten. En daarmee hebben de Nuons en Eneco’s van deze wereld een perfect excuus waarmee ze de te hoge prijzen kunnen rekenen: bij klachten hoeven ze alleen maar naar hun schaamlap ACM te wijzen en ze zijn weer gedekt.

Overigens was die berekening van 8 euro destijds alleen over warmte, niet over water.
Maar onderzoek in de Leidsche Rijn over 2017 kwam uit op ruim 100 euro per jaar: https://leidsche-rijn.nie...-gemiddeld-110-euro-meer/

Door Tweakers user Koffie, maandag 5 maart 2018 10:36

Pietervs schreef op maandag 5 maart 2018 @ 10:21:
[...]
Overigens was die berekening van 8 euro destijds alleen over warmte, niet over water.
Maar onderzoek in de Leidsche Rijn over 2017 kwam uit op ruim 100 euro per jaar: https://leidsche-rijn.nie...-gemiddeld-110-euro-meer/
Het verschilt echt per wijk hoe je aangesloten bent.
Een collega van mij woont aan de rand van de stad en heeft gewoon gas. Ikzelf woon ongeveer in het midden en heb stadsverwarming. Mijn tapwater word opgewarmd middels een warmtewisselaar. Door de warmtewisselaar stroom hetzelfde water dat ook door mijn radiators stroom.
Weer een andere collega woont nog geen 4 kilometer verder en heeft een aansluiting waar het tapwater verwarmd de woning binnenkomt (hij heeft dus een een warmwater aansluiting).

In mijn geval betaal ik ook nog verborgen kosten voor het op temperatuur houden van die warmtewisselaar. Gemiddeld zo'n 3,285 gigajoule op jaarbasis :/

Door Tweakers user roger_s, maandag 5 maart 2018 19:16

Leuke blog! Zijn er verschillende pellets in omloop? Zorgen ze voor verschillende vlammen en verschillend vermogen?

Door Tweakers user Koffie, maandag 5 maart 2018 20:07

roger_s schreef op maandag 5 maart 2018 @ 19:16:
Leuke blog! Zijn er verschillende pellets in omloop? Zorgen ze voor verschillende vlammen en verschillend vermogen?
Kort antwoord: ja er zijn verschillende pellets en die geven verschillende resultaten.
In principe moet je pelletkachel minsten afgesteld zijn op het type (donker of 'wit') die je er in mikt.
Daarnaast is er veel verschil in prijs en kwaliteit. Verstandigste is om een bekend merk te nemen met keurmerk : http://www.houtpellets-online.eu/en-het-hoe-en-wat/

Door Tweakers user Frido, dinsdag 6 maart 2018 15:29

Dankjewel dat je je ervaringen deelt! De reacties snap ik wel. Klachten over rook stank en angst voor fijnstof. Ik geloof dat het heel erg veel uitmaakt of je hutjemutje op elkaar woont in een rijtjesblok, versus een woonwijk met vrijstaande woningen. Zelf heb ik een moderne houtkachel (in vrijstaande woning) en ben ervan overtuigd dat er gestookt kan worden zonder overlast te veroorzaken. In mijn vorige woning (rijtjeshuis) had ik er niet over gepeinsd om hout/pellets te stoken. Daar had ik buren die de vuurkorf lieten smeulen 's nachts zodat we de ramen dicht moesten houden hartje zomer. Dat soort overlast zou ik zelf niet willen veroorzaken. Nu ik vrijstaand woon, stook ik lekker hout (veel goedkoper dan gas) en als het weer 't toelaat gaat lekker de vuurkorf/barbeque aan. Van de buren, die dat ook doen, heb ik geen last en zij evenmin van mij. Waar het volgens mij fout gaat is wanneer men (overheid/burgers) elkaar wetten gaat voorschrijven die onnodig beperkend irrelevant zijn. Hoe meer mensen er per vierkante meter wonen, hoe meer er rekening met elkaar gehouden dient te worden. Daar waar meer ruimte is kan en mag ook meer. Ik hoop dat je met jouw blog mensen op ideeën brengt en/of over de streep helpt!

Door Tweakers user marklinfan, dinsdag 13 november 2018 10:38

Oud topic maar heb het met interesse gelezen. Tja het blijft mooi spul die pelletkachels (zolang ze geen storing geven :) ). Als ik dit soort plaatjes zie en de kosten met subsidie zie, kom ik ook in de neiging om naar de haardenzaak te gaan. Vooral als je dan straks zaterdag na de Sinterklaasintocht koud thuis komt is er niks lekkerder dan dat...

De subsidie op pelletkachels ligt nu in Den Haag vanuit meerdere kanten onder vuur:
a) de luchtvervuiling / fijnstof uitstoot
b) de beschikbaarheid van biomassa, die rap afneemt nu we ook steeds meer centrales krijgen in de energietransitie.
c) het duurzaamheidskarakter van biomassa, wat ook terecht steeds meer in een kwaad daglicht komt (het Brusselse 'CO2 vrije karakter'). En daaraan gekoppeld dat een klein kacheltje thuis veel inefficiënter is dan een gecentraliseerde grote (Nuon :P ) kachel met zijn brandstof.
Er zijn vandaag weer stemmingen in de Tweede Kamer over 3 moties op dit gebied. Ze worden waarschijnlijk door de coalitie afgewezen maar het kantelpunt nadert. Ook ChristenUnie en CDA, beide coalitiepartijen, uiten zich inmiddels kritisch/bezorgd op dit terrein.

Ook de eerder genoemde bezwaren van luchtvervuiling moet je natuurlijk niet negeren. Als je die kachel echt altijd als hoofdverwarming gebruikt ongeacht de weersomstandigheden, ben je niet verstandig bezig en tast je ook je eigen gezondheid aan bij wind-arm weer. Want dan krijg je veel ultrafijnstof PM0.1 en PM2.5 in je eigen huis. En ik wil niet flauw doen, maar de kans is natuurlijk echt aanwezig dat je over 10-15 jaar zelf of met een gezinslid (of één van je buren) bij de arts vandaan komt en dan jezelf voor de kop slaat dat je deze risico's genomen hebt voor die besparing van EUR 165,62 per jaar. Vanuit zorg voor jezelf en je gezin en ook wat menselijkheid naar je buurtgenoten zou je die kachel dus beter een paar avonden per week ontsteken als het hard waait en er dan 200% van genieten ipv als hoofdverwarming. Zoals onlangs nog door een longarts op TV werd gezegd: fijnstof van een verbrandingsproces is het allergevaarlijkst voor het menselijk lichaam.

Zie je trouwens een prijsontwikkeling bij de zakken met pellets? Het is mijn verwachting dat de prijzen gaan stijgen vanwege toenemende vraag en afnemend aanbod, zie je dat in de praktijk al?

Door Tweakers user marklinfan, dinsdag 13 november 2018 10:42

Oud topic maar heb het met interesse gelezen. Tja het blijft mooi spul die pelletkachels (zolang ze geen storing geven :) ). Als ik dit soort plaatjes zie en de kosten met subsidie zie, kom ik ook in de neiging om naar de haardenzaak te gaan. Vooral als je dan straks zaterdag na de Sinterklaasintocht koud thuis komt is er niks lekkerder dan dat...

De subsidie op pelletkachels ligt nu in Den Haag vanuit meerdere kanten onder vuur:
a) de luchtvervuiling / fijnstof uitstoot
b) de beschikbaarheid van biomassa, die rap afneemt nu we ook steeds meer centrales krijgen in de energietransitie.
c) het duurzaamheidskarakter van biomassa, wat ook terecht steeds meer in een kwaad daglicht komt (het Brusselse 'CO2 vrije karakter'). En daaraan gekoppeld dat een klein kacheltje thuis veel inefficiënter is dan een gecentraliseerde grote (Nuon :P ) kachel met zijn brandstof.
Er zijn vandaag weer stemmingen in de Tweede Kamer over 3 moties op dit gebied. Ze worden waarschijnlijk door de coalitie afgewezen maar het kantelpunt nadert. Ook ChristenUnie en CDA, beide coalitiepartijen, uiten zich inmiddels kritisch/bezorgd op dit terrein.
De minister heeft recent ook gezegd dat bij de herziening van de subsidie voor 2019 ook het luchtvervuilende karakter zal worden meegewogen. Dat is voor het eerst, en geeft ook aan dat er beweging in zit. Zoals je weet draaien ambtelijke en politieke molens traag.

Ook de eerder genoemde bezwaren van luchtvervuiling moet je natuurlijk niet negeren. Als je die kachel echt altijd als hoofdverwarming gebruikt ongeacht de weersomstandigheden, ben je niet verstandig bezig en tast je ook je eigen gezondheid aan bij wind-arm weer. Want dan krijg je veel ultrafijnstof PM0.1 en PM2.5 in je eigen huis. En ik wil niet flauw doen, maar de kans is natuurlijk echt aanwezig dat je over 10-15 jaar zelf of met een gezinslid (of één van je buren) bij de arts vandaan komt en dan jezelf voor de kop slaat dat je deze risico's genomen hebt voor die besparing van EUR 165,62 per jaar. Vanuit zorg voor jezelf en je gezin en ook wat menselijkheid naar je buurtgenoten zou je die kachel dus beter een paar avonden per week ontsteken als het hard waait en er dan 200% van genieten ipv als hoofdverwarming. Zoals onlangs nog door een longarts op TV werd gezegd: fijnstof van een verbrandingsproces is het allergevaarlijkst voor het menselijk lichaam.

Zie je trouwens een prijsontwikkeling bij de zakken met pellets? Het is mijn verwachting dat de prijzen gaan stijgen vanwege toenemende vraag en afnemend aanbod, zie je dat in de praktijk al?

Door Tweakers user Eagle Creek, maandag 15 februari 2021 15:36

Je zou maar genoeg stopcontacten nodig hebben in je woonkamer O-)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.