(Update 24-05) Brand: hoe je wereld er anders uit ziet in 15 minuten

Door Koffie op dinsdag 19 april 2022 21:09 - Reacties (37)
Categorie: -, Views: 5.969

Zaterdag 2 april is er brand geweest in onze woning. Hoewel we in de eerste instantie dachten dat het allemaal wel meeviel, blijkt de (gevolg)schade aanzienlijk groter te zijn.
Belangrijk detail om te weten is dat de bouw van ons huis van het type houtskeletbouw is.

Dit blog is een beetje een verzameling van van alles bij elkaar. Ik schrijf de gebeurtenissen van mij af terwijl ik het ook als een soort 'dagboek' bij wil houden.
Ter leering ende vermaeck zullen we maar zeggen ;)

02-04-2022 rond 7 uur
Op deze zaterdag zijn mijn vrouw en kinderen al wakker, ze moeten er vroeg uit om naar hun bijbaantje te vertrekken.
Ik word wakker gemaakt door mijn vrouw met de mededeling dat ze brand ruikt, maar niet kan achterhalen waar het vandaan komt. Op dat zelfde moment steekt ze haar neus door het slaapkamerraam om te reuken of een buurman wellicht een houtkachel aan heeft staan.

Terwijl ze verder zoek en snift klim ik uit bed en hijs me in een badjas. Op dat moment hoor ik haar met enige paniek in de stem roepen 'het is hier in de meterkast!"
Ik sprint naar beneden en zie de vlammen woest branden in de meterkast, de hele groepenkast staat in lichterlaaie. Dit is geen klein brandje. Ik roep dat we handdoeken moeten natmaken en zo het vuur doven. Terwijl mijn zoon handdoeken pakt, zet ik de hoofdschakelaars van de stroomaanvoer uit.
Met natte handdoeken probeer ik eerst de kleine vuurtjes onder de groepenkast te doven.
Door de vlammen smelt het plastic van de groepenkast, welke als brandende druppels naar benden vallen.
De kleine brandjes onder de vuurzee zijn redelijk snel gedoofd. Ik ren naar de keuken voor een nieuwe, grote natte handdoek terwijl mijn vrouw 112 aan het bellen is.
Met een nieuwe handdoek probeer ik nu de grote vlammen te doven door het te smoren. Ik besef dat het een onbegonnen zaak is.
Vertwijfeld staar ik naar de vlammen en probeer af te wegen wat nu te doen.
112 Is inmiddels gebeld en heeft gezegd het pand per direct te verlaten. Maar als ik de vlammen zo zie, vrees ik voor mijn woning als ik wacht tot ze er zijn.
Aan de andere kant: water en elektra is ook niet de meest slimme zet.
Ik besluit toch te blussen met water.

De meterkast bevind zicht vlak bij de voordeur, en buiten naast de voordeur zit een kraan met een tuinslang er aan.
Ik zet de de kraan open en spuit het water op de groepenkast, in de hoop dat het afsluiten van de hoofdschakelaars voldoende is. Gelukkig is het vuur nu snel uit. Terwijl de meterkast nog na staat te dampen loop ik hoestend en proestend naar buiten. Op dat moment komt de politie aanrijden.
De politie doet de eerste opvang en vraagt of er gewonden zijn. Op moment heb ik wat last aan mijn pols omdat ik druipend plastic op mijn armen/handen heb gekregen, maar dat ook weer direct heb weggeslagen. Ik geef aan dat alles in orde is.
Enkele tellen later arriveert de brandweer met 2 bluswagens, die zijn op basis van de oproep met prio1 uitgerukt.
Terwijl ik nog op blote voeten in mijn badjas buiten sta leg ik uit dat ik de boel geblust heb en dat het nu uit is.
De brandweer stuurt ons allemaal naar buiten en gaat zelf naar de meterkast kijken.

Er worden enkel poederbussers in de meterkast leeggespoten om er zeker van te zijn dat er niets blijft smeulen, aangezien de hele meterkast en de constructie er boven van hout is.
In mijn herinnering hoor ik de brandweer nog zeggen "er komt hier nog rook uit de plafondlamp". Op dat moment kon ik van de stress die zin in interpreteren, het enige wat ik dacht was "die is gek, een ledlamp kan helemaal niet roken".
Achteraf bleek dat de hitte aan de achterkant van de meterkast door was geslagen naar het plafond van de kamer er achter. Dit was mijn werkkamer.
De brandweer heeft met een koevoet de lamp van het plafond gerukt en een gat in de gipsplaten gemaakt. Vervolgens zijn daar nog 1 of meerdere poederblussers in leeggespoten.

Terwijl wij buiten staan loop de brandweer in en uit. Het kwartje is nog niet helemaal gevallen hoe heftig het eigenlijk is.
Een brandweerman komt naar buiten en doet zijn zuurstofmasker op. Huh, dat is toch helemaal niet nodig, het vuur is allang al uit joh. Ik kijk naar binnen. Ik kijk vanuit de hal naar boven naar de vide en besef dat de bovenverdieping niet te zien is door alle rook. De brandweermannen die net naar binnen of buiten gaan hebben allemaal een alarm aan hun jas wat staat te piepen.
Ik leg ze uit dat onze slaapkamer een balkon heeft en dat ze daar de deuren van open kunnen zetten.
Mijn vrouw is zo helder om aan onze kat te denken. Tegen de zin in van de brandweer gaat ze naar binnen om de kat te halen. Onze kat is namelijk een 'binnenkat', nog nooit buiten geweest. Als hij met deze chaos naar buiten gaat zal hij wellicht verdwalen.
Gelukkig was hij snel gevonden en is onze zoon met hem in de auto gaan zitten.

Uiteindelijk is de brandweer nog een uur blijven 'hangen' ze wilde zeker weten dat er nergens in de houtskeletbouw ergens iets aan het smeulen was. Pas toen ze zeker waren dat er niets meer smeulde, of ergens muren warmer werden zijn ze vertrokken.
Inmiddels was mij uitgelegd dat de brandweer Stichting Salvage had gebeld, deze zou er met een uur zijn.

Nog beduusd van dat hele verhaal keken we naar de zwarte meterkast. We wisten eigenlijk niet wat nu te doen.
Op dat moment kwamen onze buren aangelopen. Die hadden natuurlijk alle commotie op straat gezien. Ze boden aan om eerst eens even bij te komen met een bak koffie bij hun thuis. En ja, die kat mag gewoon mee naar binnen.

De buren hebben ons geweldig opgevangen, we stonden ineens met het hele gezin 'op straat', letterlijk nog in onze badjas.Eerst maar eens een bak koffie en bijkomen van de schrik, niet wetende wat er zich de komende weken zou gaan afspelen.

Stichting Salvage
Zelf had ik nog nooit gehoord van Salvage, en toen de brandweer erover begon tegen mij dacht ik in de eerste instantie aan een soort slachtofferhulp ofzo.
Bij een brand van dit formaat belt de brandweer altijd Stichting Salvage. Deze zorgen voor de eerste hulp na een brand, en denken aan dingen waar jij niet aan denkt.
Binnen een uur staat er iemand op de stoep die alles voor je regelt:
- Een hotel in onze woonplaats was met 1 telefoontje geregeld
- Er werd een professioneel schoonmaak bedrijf geregeld die dezelfde ochtend nog langs zou komen
- Er werden gegeven verstrekt van bedrijven die kunnen helpen bij opbouw
- Via de stichting werd de verzekering op de hoogte gesteld

Voor zo'n man is dit dagelijkse kost, voor ons is alles nieuw en we hebben geen benul wat we allemaal moesten regelen.
Hij gaf aan dat we wel een tijdje van huis zouden zijn, en drukte ons op het hard om kostbaarheden mee te nemen. Blijkbaar had mijn zoon dit geoord, want een kwartier later stond hij met zijn game pc onder zijn armen.

Naar de HAP
Na het regelen van alles en uitwisselen van gegevens vertrok Salvage weer. Het was nu wachten op de schoonmaak. Toch maar weer even bij de buren wachten (het huis was koud, er was geen stroom en het stonk een uur in de wind).
Ondertussen viel het op dat ik toch wel vaak over mijn pols zat te wrijven, omdat dat daar een brandwond zat van het druipende plastic. Hoewel ik had al een paar kaar had afgedaan met 'valt mee, niets aan de hand' hebben we toch even de HAP gebeld.
Een uurtje later konden we daar al terecht.
De arts van de HAP was toch wel blij dat we gekomen waren, het was best een diepe brandwond. Het werd verbonden met een vetgaas en ik moest na het weekend direct bij de huisarts langsgaan.

De eerste schoonmaak
Een uurtje later belde de schoonmaker aan bij de buren, of ik even kon laten zien waar er wat gedaan moest worden.
Na een korte rondleiding en het laten zien van de ergste schade/viezigheid ging hij aan de gang 'ga maar weer lekker binnen zitten, ik regel het hier wel'.
Een uurtje later was hij klaar. De vloeren keurig gedweild, en overal stonden speciale geurblokjes die de stank moesten verdrijven.
Nog steeds niet beseffend hoe omvangrijk de schade zou zijn, verteld hij mij dat hij ook even onze kledingkast in de slaapkamer open had gemaakt. Elk kledingstuk stonk naar rook en zou echt gereinigd moeten worden.

Contra expert
Via via werd mij verteld dat ik er wel eens verstandig aan kon doen om een zogeheten contra-expert in de arm te nemen, gezien de schade die er was. Direct heb ik contact met ze opgenomen, en na een korte uitleg wat een contra-expert nu precies doet en wat ze voor mij kunnen betekenen hebben we besloten dat het toch wel verstandig was om dit uit handen te geven en alle polis door te sturen.
Achteraf gezien is dit toch wel de beste beslissing in deze hele zaak geweest.

[b]Tot rust komen
Nadat we het meeste wel geregeld hadden, hebben we wat kleding bij elkaar gesprokkeld en zijn we vertrokken naar het hotel, wat gelukkig op 10 minuten rijden van onze woning is.
We konden nu eindelijk even tot rust komen en alles laten bezinken.
Om de moraal er maar een beetje in te houden zijn we met zijn allen maar over de zaterdagmarkt gaan lopen.

04-04-2022
Eerder dat weekend had ik al een afspraak gemaakt met 'mijn inboedel expert' om vandaag langs te komen om alles door te nemen.
Inmiddels had de verzekering ook twee schade experts ingehuurd (inboedel en opstal). We besloten om met zijn allen af te spreken in de woning, kon iedereen kennismaken en kijken wat er nu precies aan de hand was. Blijkbaar een kleine wereld, want ze kenden elkaar al van andere zaken.
Tijdens het maken van deze afspraak drukte mijn expert ons al met de neus op de feiten: "meneer, ik krijg de indruk dat u denkt dat het met 2 weekjes wel rond is. Wij denken ondertussen in maanden bij deze schade". Slik.

Later die dag werd ik gebeld door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau, deze waren ingeschakeld door de verzekeraar voor toedracht onderzoek.
We spraken af voor de volgende dag, tegelijk met mijn opstal expert.

Omdat we het hotel inmiddels wel zat waren, en het duidelijk begon te worden dat dit een lang traject werd, zijn we begonnen met een zoektocht naar een gemeubileerd huis in onze woonplaats welke we voor korte duur (3 a 4 maanden) kunnen huren. De spoeling is vrij dun in de commerciele sector, en als je dan ook nog eens uitlegt dat je voor zo'n korte duur wil huren én een kat meeneemt, moet je niet raar opkijken als de huurprijs boven de 3000 euro per maand ligt.

05-04-2022
Bezichtiging voor een huurhuis in onze woning. Gemeubileerd en vlakbij school van de kinderen. Dit lijkt de perfecte oplossing voor ons.

Vandaag een afspraak met de opstal expert en het onderzoeksbureau. Wederom het hele verhaal vertellen, zoals al zo vaak afgelopen dagen.
De expert vond wel wat een mogelijke plek waar het begonnen was, maar een echte duidelijke oorzaak was niet meer te noemen, zo ontzettend versmolten was alles.

Later op de dag kwam er wéér een ander onderzoeksbureau langs. Deze keer om alle servers in mijn werkkamer te onderzoeken op HCL en roetaanslag, omdat de brand in het plafond erboven had gezeten. Conclusie: alle apparatuur zal gereinigd moeten worden.

06-04-2022
Vandaag weinig spannends, geen afspraken behalve met de huisarts voor controle van de brandwond. Het hotel zijn we nu al redelijk zat. Aan de verzekeraar een akkoord gevraagd voor het voorgestelde huur van de woning, welke wel op losse schroeven stond, want er had zich een potentiele huurder voor lange termijn aangemeld.

07-04-2022
Vandaag voor de verandering weer een expert op bezoek. Deze keer een bedrijf wat gespecialiseerd is in roetschade onderzoek in een woning.
Daar waar ik dacht dat er links en rechts een schroefgaatje geboord zou worden voor een sample, worden er overal gaten van zo'n 50mm in de plafonds en muren gemaakt. Op sommige plekken nóg groter.
De voorlopige conclusie is wederom een tegenvaller: op de benedenverdieping moeten op 1 werkkamer en een bijkeuken na, álle plafonds eruit. In de hal is een hoge muur van rond de 5 meter in de hal (van de bovenkant van de meterkast tot het plafond van de bovenverdieping. De hal is namelijk een hoge vide).
Het toilet bevind zich rechts van de meterkast. In het toilet zaagt de onderzoeker een stuk gipsplaat uit het plafond van formaat A4. Hier is schokkend op te zien hoe zwart de roetaanslag op het gips is. Er word mij op het hart gedrukt dat als je hier nu niets aan doet, je dit de komende jaren blijft ruiken door heel het huis.
Tot aan de andere kant van de woonkamer word roet waargenomen in het plafond.

De verhuurmakelaar van het huis liet ons nog een andere optie zien. Een vrijstaande woning ver weg van het centrum.
Het betrof een oude woning van een akkerboer. Het huis was ruim maar zeer oud en fietsafstand naar school was circa 45 minuten. Niet de meest fijne optie dus, maar als het niet anders kan dan moet het maar. Een goede plan B dus.

08-04-2022
We zitten nu bijna een week in een hotel. Dat is even grappig, maar al snel word het gewoon heel irritant. Drie kinderen in de leeftijd 16-18 op 1 kamer is geen pretje. Uit eten komt je ook al snel de strot uit, dus zit je op een gegeven moment maar op je bedje een broodje te smeren met wat beleg van de lokale supermarkt.
Er was nog geen zicht op een huis dus er moest iets anders verzonnen worden.

In overleg met de verzekering hebben we uiteindelijk een week Center Parks geboekt, waar we dezelfde dag nog terecht konden. Eindelijk een beetje een echt huis.

09-04-2022
De verhuurmakelaar waar we al 2 keer mee waren kijken belde op. Hij had toch nog eens in zijn netwerk zitten zoeken, en de ideal woning voor ons gevonden. We konden dezelfde avond (zaterdagavond!) nog komen kijken.
Bij het kijken waren we direct enthousiast. Een ruime woning, met voldoende kamers, volledig gemeubileerd en per direct beschikbaar. We hebben direct ja gezegd.
Omdat het een flink som geld betrof die in 1 keer betaald moest worden, moest er nog wel akkoord van de verzekeraar gevraagd worden.

11-04-2022
Ook onze opstal expert had niet stil gezet en in het weekend nog een afspraak gemaakt om maandagochtend onze woning te schouwen met een bedrijf gespecialiseerd in het 'slopen' van panden na brandschade. Daar waar er geen roet schoongemaakt kan worden, kunnen ze dit met speciale verf isoleren.

12-04-2022
Vandaag start het bedrijf wat gisteren langs is gekomen. Ze beginnen eerst met de volledige inboedel in te pakken en elders op te slaan.

14-04-2022
Vandaag is de grote dag! We krijgen vandaag de sleutel van het huis wat de komende maanden 'ons huis' zal zijn. Bye bye Center Parks!
We hebben een grote bus gehuurd en een paar sterke armen om hulp gevraagd. Het is niet veel wat er verhuisd moet worden, maar er zit wat groot en zwaar spul tussen (2 bedden, een vriezer en een droger).
Verder natuurlijk de nodige kleding en wat apparatuur.
Na een avondje verhuizen rijden we voor het laatste nachtje naar het vakantiehuis. We zullen daar nog 1 keer slapen

15-04-2022
Nadat we gisteren alle spullen al verhuisd hadden, is het nu de beurt om het vakantiehuis weer leeg te maken. Ondertussen ook hier de nodige kleding en spullen verzameld in een week tijd.
Nadat we deze spullen in de auto gepropt hadden, zijn we naar ons huurhuis gereden. Daar moesten nog wel spullen in elkaar gezet worden zoals wat stellingkasten en een bed.
's avonds zaten we moe maar voldaan op de bank met een drankje. Eindelijk, rust en een thuis!

19-04-2022
Vandaag weer een dag van teleurstellingen. Er is al 1 kamer helemaal ontdaan van het plafond, en ook in de hal liggen de nodige stukken plafond en muur open.
Vandaag een afspraak met onze opstal expert en een aannemer die voor alles weer gaat opbouwen.
Hier kwamen toch aardig wat verrassingen naar boven. Hier nog een extra muurtje open slopen, daar moet zo'n beetje alle elektra vervangen worden en als klap op de vuurpijl : het stucwerk op de muren breekt af bij het verwijderen van de gipsplaten, dus dat zal ook nog eens hersteld moeten worden.

=[UPDATE]=
Update 24-05

Er is al het nodig gedaan, maar helaas zijn we er nog lang niet. Stiekem had ik toch op een wat sneller verloop gehoopt.

In de hal, toilet, keuken en woonkamer zijn alle plafonds eruit. In de hal is 1 wand eruit gesloopt: de wand waar de meterkast zit.
Overal gezien valt het (voor mij als leek) redelijk mee. Er zit los roet in de plafonds maar dat is het dan wel. Men was bang dat er echt hitte dor de PVC buizen was gegaan, maar dat is niet het geval.
Het roet is de enige reden waarom de plafonds eruit moeten: er ligt op/in het plafond losse roetdeeltjes en dat gaat stinken en verplaatsen in de loop der tijd.

De kamer waar het niet meevalt is mijn kantoor/werkkamer. Deze grenst letterlijk achter de meterkast.
Daar waar ik/we in de eerste instantie nog dachten dat de grote wand recht boven de meterkast als een schoorsteen had gewerkt, blijkt alle hitte en vlammen naar achter de meterkast, tussen het plafond gegaan te zijn.
De binnenkant van het plafon in die kamer is dus volledig zwart. Plot twist: het plafond daar is gebruikt om vrijwel alle alle leidingen voor de radiators op de bovenverdieping doorheen te laten lopen, samen met alle afvoeren van de badkamer recht erboven samen met diverse waterleidingen voor die badkamer.
Precies het plafond wat het meest geraakt is blijkt dus volgepropt te zitten met meters aan diverse leidingen en afvoeren.

Nog veel meer dan bij de andere plafonds is het hier dus van uiterst belang dat alles goed 'gewit' word met speciaal dekkend en isolerend verf. Wat dus weer niet overal kan omdat er diverse leidingen lopen.
Een deel hiervan is vorige week verwijderd en gisteren is eindelijk het plafond daar gewit - alle andere plafonds en wanden waren inmiddels al geverfd.

Ik schreef al over slecht stucwerk: dat was dus ook weer nét dezelfde kamer. Er is besloten om het stucwerk daar volledig af te steken. Bij andere muren lijkt het minder erg te zijn en word de beslissing aan de stucadoor over gelaten.

De groepenkast is ondertussen afgevoerd, en alle gesmolten leidingen en kabels die daar samenkomen zijn verwijderd.
Deze week zal er eindelijk begonnen worden met het aanleggen van nieuwe leidingen en electra naar alle lasdozen.
Volgende: Congratulations you played yourself 18-12 Congratulations you played yourself

Reacties


Door Tweakers user onok, dinsdag 19 april 2022 21:27

Heftig hoor. Bedankt voor het delen, en success met de wederopbouw!

Door Tweakers user CptKemel, dinsdag 19 april 2022 22:51

Wow, wat een verhaal. Blij dat iedereen er goed vanaf is gekomen (op je brandwond na). Goed dat je dit deelt, ik had geen idee hoe zoiets werkt of waar ik aan zou moeten denken.

Door Tweakers user Frozen, woensdag 20 april 2022 00:07

Heftig hoor en heel veel sterkte. Als ik zo kijk leek je in een kast van een huis te wonen, dus dat zal een flinke schadepost worden.

Door Tweakers user Mielemuis, woensdag 20 april 2022 01:08

Wtf man, dit hoop je echt nooit mee te maken.
Sterkte aan jouw en je gezin.
Je moet er niet aan denken dat dit 2 uur eerder was gebeurd...
Ik bestel snel nog wat extra rookmelders!

Door Tweakers user ManzokuSan, woensdag 20 april 2022 09:05

Heel veel sterkte, ziet er inderdaad niet best uit op de foto's. Toevallig sprak ik deze week met mijn wederhelft over het aanschaffen van een brandblusser. Na deze blog wordt hij zeker asap besteld!

Door Tweakers user VantageR, woensdag 20 april 2022 09:12

Allereerst veel sterkte gewenst! Op de foto lijkt het alsof er een rookmelder boven de meterkast hangt. Is deze niet afgegaan?

Door Tweakers user Koffie, woensdag 20 april 2022 09:12

ManzokuSan schreef op woensdag 20 april 2022 09:05:
Heel veel sterkte, ziet er inderdaad niet best uit op de foto's. Toevallig sprak ik deze week met mijn wederhelft over het aanschaffen van een brandblusser. Na deze blog wordt hij zeker asap besteld!
Thanks :)

Na alle herstel werkzaamheden ga ik deze in de meterkast ophangen: https://www.brandblussers...e-knock-out-16-kg-schuim/

Door Tweakers user harmageddon, woensdag 20 april 2022 09:21

Heftig hoor! Hopelijk kan jullie huis vlot hersteld worden. Is er ooit bekend geworden wat de oorzaak is geweest?

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 20 april 2022 09:22

Heftig, sterkte Koffie en familie!

Je ziet hier ook gelijk het gevaar van brand, ook al heb je de eerste visuele branden geblust, het kan toch nog door gaan via de muren en plafonds. Zeker als je een houtskeletbouw type hebt. Hopelijk dekt de verzekering alle kosten, want dat kan erg oplopen zoals je ook al zelf melde met de werkzaamheden die er tot nu toe gedaan zijn.

Brandblussers en brandmelders zouden eigenlijk in ieder huis voldoende moeten hangen.

Door Tweakers user TheZenMeister, woensdag 20 april 2022 10:25

Fantastisch gehandeld. Ik had het zelf absoluut niet beter gedaan. Als ex-zeevarende ontzettend veel geoefend met dit soort sitiaties en zelf een hele kleine brand meegemaakt tijdens laswerkzaamheden en kan mij voorstellen wat een dergelijke situatie met je doet.
Veel sterkte met de verdere afhandeling!

Door Tweakers user uniquorn, woensdag 20 april 2022 11:35

VantageR schreef op woensdag 20 april 2022 09:12:
Allereerst veel sterkte gewenst! Op de foto lijkt het alsof er een rookmelder boven de meterkast hangt. Is deze niet afgegaan?
Dat ziet er voor my uit als een Ubiquity Access point, die die zal niet veel over rook melden.

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 20 april 2022 11:38

Jeetje, ik had echt niet verwacht dat achter een klein brandje zo veel werk weg zou komen. Sterkte ermee!
Koffie schreef op woensdag 20 april 2022 09:12:
[...]

Thanks :)

Na alle herstel werkzaamheden ga ik deze in de meterkast ophangen: https://www.brandblussers...e-knock-out-16-kg-schuim/
Ik zie op de website dat deze niet specifiek voor een meterkast is bedoeld. Heb je enig idee wat de brandweer vindt van het installeren van iets dergelijks?

Door Tweakers user Koffie, woensdag 20 april 2022 11:50

AMD1800 schreef op woensdag 20 april 2022 11:38:
Jeetje, ik had echt niet verwacht dat achter een klein brandje zo veel werk weg zou komen. Sterkte ermee!
Thanks. Wij hadden zelf ook niet gedacht dat er zoveel gevolgschade zou zijn :o
Ik zie op de website dat deze niet specifiek voor een meterkast is bedoeld. Heb je enig idee wat de brandweer vindt van het installeren van iets dergelijks?
Hoewel elke webshop natuurlijk van alles kan roepen, zie ik wel vaak deze genoemd worden voor specifiek meterkast of motor ruimte: https://www.sprayblusser....blussers/universeel-1-6m3

Door Tweakers user xmen, woensdag 20 april 2022 13:05

Succes met de wederopbouw en het allerbelangrijkste is dat niemand er iets aan gaat overhouden.
Dank aan de bewaarengel.

Gevolgschade loopt inderdaad snel op.
Bij mijn ouders ooit eens een brand geweest bij de buren.
Voor mijn ouders viel het op het eerste gezicht allemaal mee (enkel een deel gemeenschappelijk dak afgebrand).
Maar uiteindelijk is de hele keuken moeten vernieuwd worden.
Blijkbaar reageert plastic (en dus ook de keukenbladen en kasten) niet zo goed met de neergeslagen roet. Dus het is niet zomaar een kwestie van opkuisen.

Door Tweakers user plofkip, woensdag 20 april 2022 15:07

Ben blij dat ik recent een brandblussertje heb opgehangen in de meterkast, heftig hoor!

Door Tweakers user ArnieNFW, woensdag 20 april 2022 15:41

Heftig verhaal en ik had ook gedacht dat de gevolgschade minder zou zijn.
Ik heb een vraag waar jij niet direct wat aan hebt, maar ik vroeg me af of de gevolgen bij een ander type woning (=geen houtskeletbouw, hoe noemen ze dat? In ieder geval gasblokken als wand) nou substantieel minder zouden zijn.

Door Tweakers user who, woensdag 20 april 2022 19:44

Gelukkig dat het zo goed afgelopen is. Wat mij een beetje verwondert is het gebruik van de poederblussers. Zeker, het is beter dan niets, maar houdt er rekening mee dat je die troep nog op de zolder kunt vinden. Je elektronica wordt er niet beter van. Het is een zout wat op printplaten het koper aantast...

Heeft Salvage daar nog iets over gezegd?

Voor zover ik het begrepen heb zijn ze langzaam afscheid aan het nemen van de poederblussers i.v.m. de nevenschade.

Succes en sterkte bij het herstel van je woning!

[Reactie gewijzigd op woensdag 20 april 2022 19:48]


Door Tweakers user Saffie_time, woensdag 20 april 2022 19:44

Wat heftig koffie! Heel veel sterkte aan allen in dit lastige proces en super om te lezen hoe goe je gereageerd hebt!
Ik heb vroeger ooit geleerd dat poederblusser alles wat van metaal is aantast. Dus van bestek tot stroomleiding in muren en alle electronica zouden hier last van kunnen hebben. Is dat nog steeds zo?

Door Tweakers user jwvdst, woensdag 20 april 2022 23:30

Heftig gelukkig was je er redelijk op tijd bij. Het voordeel van de experts is dat zij precies weten waar ze moeten kijken waar de voor jou onzichtbare schade zit.
Zelf ook bij een bedrijfsmatige brand (hooibroei) betrokken geweest waar ook koeien en kalveren geevacueerd moesten worden. Door hooibroei was er brand ontstaan in de voerschuur die middels een brndmuur gescheiden was van de koeien/jongvee stal. Uiteindelijk is de brand wel doorgebroken maar de brandmuur heeft voldoende tijd gegeven de dieren te kunnen evacueren.

[Reactie gewijzigd op woensdag 20 april 2022 23:30]


Door Tweakers user Koffie, donderdag 21 april 2022 09:15

Iedereen bedankt voor de reacties en steun :-*

Om even wat vragen proberen te beantwoorden:

Gewonden
Gelukkig geen gewonden gevallen inderdaad, ik heb alleen een brandwond op mijn pols en deze is inmiddels behoorlijk hersteld.

Rookmelders
Rookmelders hebben we .. lagen keurig klaar om geinstalleerd te worden :X Aan de andere kant: er is diverse keren vlak langs de meterkast gelopen en niemand heeft uberaupt rook gezien. Waren we er eerder bij geweest als er een rookmelder had gehangen? Ik heb werkelijk geen flauw idee.
Tijdens de verbouwing worden er uiteraard direct overal rookmelders opgehangen (en de eerder genoemde automatische blusser in de meterkast).
Voor de goede orde (na dit avontuur kan ik uiteraard niets anders dan waarschuwen ;) ): vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen.
En ja: wat er hing was dus geen rookmelder maar een Unifi wifi schoteltje :Y)

Oorzaak
De oorzaak is lastig te achterhalen in zo'n klomp gesmolten plastic. Volgens mij was uiteindelijk de conclusie 'oververhitting in een automaat'.

Poederblussers
Wat ik begrepen heb bestaan er speciale poederblussers voor elektronica. Deze heeft de brandweer niet gebruikt, maar gewone poederblussers.
Zelf heb ik dus met water geblust, maar de brandweer wilde het zekere voor het onzekere nemen. Dan snap ik ook wel dat die niet een brandslang erop zetten maar gewoon een mobiele poederblusser pakken.
Als gevolg van het gebruiker van poeder is er dus een HCL en roet analyse gedaan op de servers in mijn werkkamer, deze worden nu 'technisch gereconditioneerd'.

Door Tweakers user Silent7, donderdag 21 april 2022 09:46

wow dat brengt me terug: Blogje ditjes en datjes: BRAND! Belang goede rookmelder

Goed dat jullie er op een wond na lichamelijk ongeschonden uit zijn gekomen.
Als ik een onverwachte brandlucht ruik dan komt gelijk die nare plastic smaak en geur erbij tot op vandaag, dat heeft zich diep genesteld.
Heel goed dat je alles bijhoudt, neem aan dat je alle mondeling besproken zaken even opvolgt met een emailtje aan betrokkenen :)

Mijn kleren en veel beddengoed stonken allemaal enorm, ik heb ze twee keer gewassen met soda en azijn en tussen de wasbeurten door een week aan de lijn (buiten onder een dak duswel wind maar geen regen) laten hangen en het is allemaal weer bruikbaar gebleken.

Succes!

Door Tweakers user mr_evil08, donderdag 21 april 2022 11:27

Brand is altijd heftig en kan flinke schade veroorzaken, ook onzichtbare schade.

Ik vind het heel ongewoon dat de brandweer geen schuimblusser gebruikt want die kan je ook gebruiken bij elektriciteit(E label), poeder gebruiken is vrijwel net zo erg als de brand zelf ivm nevenschade.

Mensen die denken met een rookmelder veilig te schijn, schaf ook even een co2 melder aan als je een verbrandingsapparaat zoals gasketel hebt etc, co2 ruik je niet maar is wel zeer dodelijk.

Door Tweakers user Technomania, donderdag 21 april 2022 12:11

Brand, zoals in je blog al te lezen is een van de ergste dingen wat men kan overkomen.

Geluk bij een ongeluk is dat er op een brandwond na geen ernstig gewonden zijn gevallen en er geen "onvervangbare dingen met emotionele waarde" (denk aan foto's overleden dierbaren) zijn verbrand.

En hoe is het met de kat? Die zal waarschijnlijk ook nog helemaal van slag zijn door de brand en het verhuizen.

Sterkte voor jou en je gezin en hopelijk kunnen jullie weer redelijk snel naar huis om jullie leven weer op te pakken. Ik hoop ook dat de mentale klap die mogelijk nog gaat komen jullie bespaard zal blijven.

En hulde voor alle hulpverleners & buren die jullie geholpen hebben.

Door Tweakers user Harm_H, donderdag 21 april 2022 15:21

Dank voor dit verhaal. Heb rookmelders hangen, maar niet bij de meterkast. Ga dit doen. Ook een koolmonoxide melder bij de CV!

Door Tweakers user Mattie112, donderdag 21 april 2022 22:31

Oef wat een verhaal! Heb wel overal rookmelders ja maar eentje in de meterkast ga ik dit weekend meteen regelen. 5euro en je bent 'veilig' :)

Door Tweakers user Koffie, vrijdag 22 april 2022 08:33

Technomania schreef op donderdag 21 april 2022 12:11:
En hoe is het met de kat? Die zal waarschijnlijk ook nog helemaal van slag zijn door de brand en het verhuizen.
De kat is redelijk flexibel gebleken :)
Direct na de brand hebben we de kat meegenomen naar de buren. Na de eerste schoonmaak later die ochtend hebben we besloten de kat thuis te laten in zijn vertrouwde omgeving. Meezeulen naar het hotel of ergens anders onderbrengen zou alleen maar meer stress voor 'm opleveren.
De eerste dagen na de brand was hij merkbaar gestressed en niet lekker in zijn vel.
Pas toen er echt met werkzaamheden werd begonnen in het huis, hebben we 'm mee naar het vakantiehuisje genomen. Dat vond hij wel wat spannend, maar hij vond zijn plekje wel.
Naar het tijdelijk huis was uiteraard ook weer een dingetje, want in zo'n reismandje in de auto zitten vind hij verschrikkelijk.
Gelukkig er snel gewend in het nieuwe huis en helemaal op zijn gemak nu :Y)
Sterkte voor jou en je gezin en hopelijk kunnen jullie weer redelijk snel naar huis om jullie leven weer op te pakken. Ik hoop ook dat de mentale klap die mogelijk nog gaat komen jullie bespaard zal blijven.
Thanks! :-*

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 april 2022 11:00]


Door Tweakers user AlwaysNick, vrijdag 22 april 2022 10:50

Dit is best wel heftig! Eigenlijk heel raar dat we geen RF rookmelders verplichten in/rond de meterkast. Gelukkig is iedereen ongedeerd gebleven :)

Door Tweakers user david_again, vrijdag 22 april 2022 13:50

Indrukwekkend om te lezen, heel veel sterkte de komende tijd.

Door Tweakers user 3dfx, zaterdag 23 april 2022 10:08

mr_evil08 schreef op donderdag 21 april 2022 11:27:
Mensen die denken met een rookmelder veilig te schijn, schaf ook even een co2 melder aan als je een verbrandingsapparaat zoals gasketel hebt etc, co2 ruik je niet maar is wel zeer dodelijk.
Alhoewel een goed bedoeld advies, ik denk dat je een CO-/koolmono-oxidemelder bedoelt ipv. een CO2-/koolstofdioxide-melder?
CO is vrij snel giftig/fataal bij te hoge concentraties, die melders kun je in de bouwmarkt halen.

CO2 is pas na langere tijd mogelijk schadelijk doordat het een broeikasgas is en zodoende invloed kan hebben op het klimaat en daarmee op onze gezondheid/toekomst.
Die melders werken o.a. bij de overheid en het journaal ;)

@Koffie: heel veel sterkte met de verdere afhandeling en het verwerken!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 april 2022 10:10]


Door Tweakers user Mad-Monkey, zaterdag 23 april 2022 13:41

Ik zeg bedankt voor de les die ik nooit nodig hoop te hebben en sterkte de komende tijd.

Door Tweakers user 205Gutmann, zaterdag 23 april 2022 20:20

@Koffie, wat een verhaal zeg, sterkte de komende maanden.

Ik heb zelf onlangs ook een brand van dichtbij meegemaakt, in mijn geval was het bij de buren.
Ondanks dat de brand snel geblust was verbaasde het mij hoeveel schade er is.
Bijna de gehele inboedel is naar de stort gegaan.
Vanaf de begane grond tot aan de zolder overal roetschade.
Bij onze buren was de brand met carnaval, het huis is leeggeruimd, maar de aannemer moet nog beginnen met slopen en herstellen.
Ze verwachten rond de bouwvak de woning gereed te hebben.

Kleine brand met een gigantische impact.
Ik hoop dat je persoonlijke bezittingen gered kunnen worden!

Door Tweakers user yousql, maandag 25 april 2022 08:15

Dat is schrikken, het had ook heel anders kunnen aflopen. Bedankt voor het delen. Dit zou een les moeten zijn voor iedereen die zijn meterkast vol met zooi of netwerk apparatuur heeft hangen. Ik heb er nog nooit over nagedacht maar na het lezen van dit ga in ieder geval een rookmelder in mijn meterkast hangen.

Door Tweakers user TheZenMeister, maandag 25 april 2022 11:50

3dfx schreef op zaterdag 23 april 2022 10:08:
[...]


Alhoewel een goed bedoeld advies, ik denk dat je een CO-/koolmono-oxidemelder bedoelt ipv. een CO2-/koolstofdioxide-melder?
CO is vrij snel giftig/fataal bij te hoge concentraties, die melders kun je in de bouwmarkt halen.

CO2 is pas na langere tijd mogelijk schadelijk doordat het een broeikasgas is en zodoende invloed kan hebben op het klimaat en daarmee op onze gezondheid/toekomst.
Die melders werken o.a. bij de overheid en het journaal ;)

@Koffie: heel veel sterkte met de verdere afhandeling en het verwerken!
Co2 is wel vervelend want het verdrijft zuurstof. Voor elektra/vloeistof is het vertanding om een Co2 blusser te gebruiken.

Door Tweakers user Freekers, maandag 25 april 2022 21:11

Koffie schreef op woensdag 20 april 2022 11:50:
Hoewel elke webshop natuurlijk van alles kan roepen, zie ik wel vaak deze genoemd worden voor specifiek meterkast of motor ruimte: https://www.sprayblusser....blussers/universeel-1-6m3
Die Fire Knock Out ziet er goed uit. Ik kon dit product nog niet maar ik heb er meteen een besteld.
Op de officiële site staat vermeld dat hij o.a. voor toepassing in de meterkast gebruikt kan worden, incl. TNO test rapport. https://www.fire-knock-out.nl/veel-gestelde-vragen

Sterkte met de herstelwerkzaamheden!

Door Tweakers user Ethnocentrix, dinsdag 24 mei 2022 14:01

Koffie schreef op woensdag 20 april 2022 09:12:
[...]

Thanks :)

Na alle herstel werkzaamheden ga ik deze in de meterkast ophangen: https://www.brandblussers...e-knock-out-16-kg-schuim/
Naar aanleiding van deze blog heb ik een FKO gekocht bij deze webshop, maar die bleek al 7 jaar over de maximaal bruikbare levensduur te zijn. Beter ergens anders bestellen :)

Door Tweakers user Koffie, dinsdag 24 mei 2022 16:00

Ethnocentrix schreef op dinsdag 24 mei 2022 14:01:
[...]


Naar aanleiding van deze blog heb ik een FKO gekocht bij deze webshop, maar die bleek al 7 jaar over de maximaal bruikbare levensduur te zijn. Beter ergens anders bestellen :)
Oh wow .. :o
Ik heb er zelf ook eentje besteld, bij Bol, maar totaal niet naar een datum gekeken. Ga ik direct even doen als ik thuis ben :Y)

Door Tweakers user Zwartoog, vrijdag 3 juni 2022 13:10

Jee, wat een pech!

Gelukkig nooit brand gehad, wel een waterlekkage. Het idee van "het valt allemaal wel mee" herken ik heel goed. Water regende door de plafonds omlaag (houten balkvloeren met gips-op-riet). Uiteindelijk moesten hier ook de plafonds en vloer eruit, muren afgestoken en opnieuw gestuct worden. Nu een jaar later zien we dat het huis nog steeds een beetje nawerkt.

Gelukkig tijdens een verbouwing voordat we er woonden, maar alles bij elkaar heeft het ook 2-3 maanden geduurd voor de boel hersteld was. En dan nog geluk gehad dat aannemers tijd gemaakt hebben ivm noodsituatie.

Ook herkenbaar van de rookmelders: die hebben hier ook maanden gelegen om netjes opgehangen te worden. Blij dat ze nu hangen. En ik ga toch maar zo'n blusdoos boven de groepenkast hangen. :Y)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.